Praten met Lieberman

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 10 november 2009, 14:24.

Morgen komt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman naar Nederland. Hij komt minister Verhagen bedanken voor zijn steun aan Israël tijdens de oorlog tegen Gaza en het feit dat Nederland zich in de VN verzette tegen behandeling van het Goldstone-rapport in de Veiligheidsraad. Van verschillende kanten is mij gevraagd een ontmoeting van de Kamer met Lieberman te boycotten. Ik zal dat niet doen.

Om te beginnen vind ik dat je met iedereen moet praten, ook en misschien wel juist, met je tegenstanders. Lieberman zie ik als een groot obstakel op weg naar vrede in het Midden-Oosten. Hij gelooft niet werkelijk in een twee-statenoplossing en woont zelf nota bene in een illegale nederzetting in Palestijns gebied. Lieberman discrimineert daarnaast openlijk Israëlische Arabieren door van hen een speciale eed van trouw aan de Israëlische staat te eisen als ze voor zijn ministerie willen werken. Lieberman is voorstander van etnische zuivering aangezien hij wil dat alle 1,25 miljoen Arabieren Israël verlaten. Daar komt hij regelmatig openlijk voor uit. Tenslotte heeft deze minister gepleit voor executie van Palestijnse leden van het Israëlische parlement die contact hadden met gekozen leden van Hamas.

Lieberman is overigens ook in eigen land sterk omstreden en meermalen racisme verweten. Naast politieke problemen heeft Lieberman het met justitie aan de stok. De Israëlische politie heeft het Openbaar Ministerie geadviseerd de politicus aan te klagen wegens het aannemen van smeergeld, witwassen en het belemmeren van de rechtsgang. Strafbare feiten die in totaal goed zijn voor 31 jaar gevangenisstraf. Lieberman heeft aangekondigd dat hij zal opstappen als hij daadwerkelijk wordt aangeklaagd.

Een gesprek van Lieberman met de Tweede Kamer kan uitstekend dienen om hem ter verantwoording te roepen over zijn eerdere standpunten. Helaas kan dat gesprek niet in de openbaarheid plaatshebben omdat Lieberman dat zelf niet wil. Belangstellenden kunnen er nu dus niet bij zijn. Daarom begrijp ik de actievoerders wel die morgen om 15.30 uur bij de ingang van de Tweede Kamer gaan staan om daar tegen Liebermans opvattingen te demonstreren. Eveneens kan ik begrip opbrengen voor de lawaaidemonstratie om 20.00 uur ’s avonds op de stoep van het Apollo Hotel aan de Apollolaan 2 in Amsterdam waar hij gaat spreken voor het CIDI.

Lieberman is op pad om het beschadigde imago van Israël te herstellen. Die schade is een gevolg van de oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog en de schending van de Conventie van Genève door de illegale blokkade van Gaza. Verder zou hij steun zoeken voor een harde lijn tegen Iran. In die politieke missie mag Lieberman niet slagen. Daar is politieke en maatschappelijke actie voor nodig.