Initiatiefwet Veteranen

Met dank overgenomen van A.M.C. (Angelien) Eijsink i, gepubliceerd op donderdag 5 november 2009.

De PvdA vindt het zeer belangrijk dat het nazorgsysteem binnen de Defensieorganisatie goed functioneert en wil meer investeren in de nazorg. De Kamer vraagt al 2,5 jaar om een veteranenwet. Toch voldeed het voorstel dat zij op 3 november jl. van de staatssecretaris ontving geheel niet aan de opzet en gaat het lang niet ver genoeg.

In het coalitieakkoord werd, op initiatief van de PvdA, opgenomen dat de nazorg voor uitgezonden militairen en voor veteranen wordt verbeterd. En dat zal worden bezien of hiervoor wetgeving moet worden voorbereid. De PvdA acht het van het grootste belang dat de zorgplicht van de overheid voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van militairen, en de risicoaansprakelijkheid van de overheid voor de militairen die zij besluit uit te zenden, binnen korte termijn wordt vastgelegd.

De laatste onderzoekscijfers liegen er namelijk niet om; 5 à 20% van de militairen ontwikkelt als gevolg van deelname aan een risicovolle missie vroeg of laat PTSS-klachten. Deze klachten hebben zeer negatieve gevolgen voor de arbeidsinzet van militairen, gezin- en familiebanden en de maatschappij als geheel, wanneer er onvoldoende en inadequate opvang beschikbaar is.

De staatssecretaris maakte in november 2007 bekend dat hij een initiatiefwetvoorstel Veteranen in voorbereiding had genomen en eind 2008 aan de Kamer zou indienen. Het proces is echter zeer vertraagd en nog altijd zijn concrete stappen voor de totstandkoming van een Veteranenwet niet genomen.

Op initiatief van de PvdA-fractie gaat de Kamer nu zelf een initiatiefwetsvoorstel maken. De staatssecretaris heeft volgens Angelien Eijsink, woordvoerder Defensie, zijn kansen gehad: ,,Als het om vliegtuigen gaat, is geen moeite te veel voor Defensie. En als het om veteranen gaat, moet de Kamer leuren, zeuren en sleuren en nu krijgen we nog niets.'' De PvdA wordt gesteund door de SP, de PVV, GroenLinks en D66.