'De Vries komt toch met Veteranenwet'

Met dank overgenomen van A.M.C. (Angelien) EijsinkĀ i, gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2009.

Na jarenlang aandringen lijkt het erop dat hij er daadwerkelijk gaat komen: de Veteranenwet. Al in 2006 pleitte de PvdA voor een allesomvattende wet, waar veteranen hun rechten aan kunnen ontleen en de zorgplicht van de maatschappij voor veteranen wettelijk wordt verankerd. Dit alles werd toegezegd in het veteranenoverleg dat gisteren gevoerd werd. Lees de krantenberichten naar aanleiding van dit overleg hier onder.

De Vries komt toch met Veteranenwet (2)

Maandag, 22 juni 2009 / 21:13

TWEEDE KAMER

N i e u w bericht, meer informatie

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) gaat toch aan de slag met een kaderwet voor veteranen. Voor 1 november komt hij met een opzet hiervoor.

Hij deed de toezegging maandagavond tijdens een overleg met de Kamer, na lang aandringen van een meerderheid van de PvdA, VVD, SP en de PVV. De partijen vinden de regelingen voor bijvoorbeeld de zorgplicht en de risicoaansprakelijkheid nu te versnipperd. Een Veteranenwet moet die zaken goed borgen in de wet, vinden ze.

De Vries ontkende dat deze zaken juridisch nu niet goed geregeld zouden zijn. Hij zei te ,,balen'' van de kritiek van de Kamer. ,,Het is onzin dat ik niet wil.'' Volgens De Vries stuitte het concept op 'wetgevingstechnische' bezwaren en kwam het daarom niet door de toets. Enkele kwesties zijn al geregeld in de kaderwet pensioen en hij was van plan daar nog andere zaken aan toe te voegen.

Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van coalitiepartij PvdA dreigde echter zelf een initiatiefwetsvoorstel in te dienen als Defensie de kaderwet niet zelf binnen afzienbare tijd op de rails zou zetten. Al eerder had de Kamer aangegeven zo'n alomvattende wet te willen.

De Tweede Kamer prees wel de resultaten die de laatste jaren zijn geboekt met het veteranenbeleid, dat pas sinds tien jaar echt handen en voeten heeft gekregen. Zaterdag wordt inmiddels de vijfde landelijke Veteranendag gehouden in Den Haag, die vanaf nu een nationale vlagdag wordt.

Ook zijn er vijf veteranennota's uitgebracht. Veteranen zijn militairen die op missie zijn geweest en de dienst hebben verlaten. De Kamer wil graag dat in de zesde nota volgend jaar geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen veteranen en de militairen die ook op missie zijn geweest maar nog in actieve dienst zijn.

Zo hopen ze een beter overzicht te krijgen van de doelstellingen, de resultaten en de problemen. Ze wezen erop dat jonge militairen die op missie zijn geweest in Afghanistan ook goed in beeld moeten komen, ook al zijn ze nog in dienst. De Vries zegde dat toe.

Daarnaast zal de staatssecretaris een conferentie organiseren over het veteranenbeleid voor de komende jaren. PvdA'er Eijsink ,,baalde'' van de lauwe reactie van De Vries op dit idee en zei zelf ,,met liefde'' een congres te organiseren. De Kamer steunde haar maar daarop trok De Vries dit toch zelf naar zich toe.

TWEEDE KAMER

DEN HAAG (ANP) - De PvdA, VVD, SP en PVV blijven aandringen op een Veteranenwet, waarin onder meer de zorgplicht en risicoaansprakelijkheid voor veteranen worden geregeld. Ze vinden dat deze zaken nu te versnipperd zijn en in zo'n kaderwet geborgd moeten worden.

Dat bleek maandag tijdens een overleg met staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) over het veteranenbeleid. Volgens hem levert een kaderwet 'wetgevingstechnische' bezwaren op, zo antwoordde hij eerder op schriftelijke vragen.

De Vries wil samen met enkele betrokken ministeries nog wel kijken hoe de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor veteranen in wet- en regelgeving kan worden vastgelegd.

De vier partijen nemen geen genoegen met deze uitleg. Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van coalitiepartij PvdA kondigde aan dat zij een initiatiefwetsvoorstel wil indienen als Defensie de kaderwet niet zelf binnen afzienbare tijd op de rails zet.

De kaderwet staat ook genoemd in het coalitieakkoord. Veteranen zijn militairen buiten dienst die ooit eens of meerdere keren op missie zijn geweest.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden