Van vraagteken naar uitroepteken

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op donderdag 26 november 2009.

Gisteren werd Neelie Kroes definitief naar voren geschoven als onze vrouw in de Commissie. Een bijzondere prestatie van haar en een wijs besluit van het kabinet.

In de aanloop naar deze benoeming is veel gesproken over welke politieke kleur onze commissaris moest hebben. Voor ons heeft steeds voorop gestaan dat we de beste kandidaat op de beste post willen. Neelie Kroes is daarom een uitstekende kandidaat. Uiteraard omdat ze een uitstekende staat van dienst heeft. Ze is in veel opzichten een stevige tante gebleken. Natuurlijk zal ze het ook op haar nieuwe post weer moeten laten zien. Ze moet haar nieuwe post inclusief vice-voorzitterschap weer net zoveel gewicht gaan geven als haar vorige portefeuille.

Het zijn kleine dingen die haar naast een goede kandidaat ook een interessant en sympathiek persoon maken. Ondanks haar soms wat strenge voorkomen is ze toch ‘gewoon Neelie’ geworden bij veel mensen. Toen ze bij ons te gast was bij een bijeenkomst van onze fracties uit Den Haag en Brussel vorig jaar bijvoorbeeld stelde ze zich bij binnenkomst eerst persoonlijk aan alle leden en medewerkers voor. Niet iets wat iedere Eurocommissaris zou doen. Zij was ook de eerste die toegaf een ‘quotum-vrouw’ te zijn. Daarmee gaf ze die discussie een nieuwe draai: van een besmuikte regel tot een geuzennaam.

Daarbij houdt ze ook van een geintje. Net als Madeline Albright communiceert regelmatig via haar kleding. Zoals Albright bij besprekingen die haar te langzaam gingen een broche in de vorm van een schildpad opspelde, zo had Kroes tijdens haar optreden in Buitenhof van twee weken geleden een broche in de vorm van een vraagteken. We kunnen toch wel stellen dat ze er tijdens de uitzending een dik uitroepteken van maakte.

Het belangrijkste natuurlijk is dat we met Neelie Kroes in Europa de komende vijf jaar verzekerd van een stevige vrouw in de Commissie die het gemeenschappelijke Europese belang zal verdedigen. Dat kunnen we goed gebruiken in een roerige periode waarin we elkaar in Europa meer dan ooit nodig zullen hebben.