Besluit 2009/855 - Ondertekening en sluiting van een Overeenkomst met Israël betreffende liberaliseringsmaatregelen voor het onderlinge handelsverkeer van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten, inzake de vervanging van de Protocollen nrs. 1 en 2 en de bijlagen daarbij, en houdende wijziging van de associatieovereenkomst met Israël

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 28 november 2009 gepubliceerd en is op 20 oktober 2009 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2009/855/EG: Besluit van de Raad van 20 oktober 2009 inzake de ondertekening en sluiting van een Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en de Staat Israël betreffende liberaliseringsmaatregelen voor het onderlinge handelsverkeer van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten, inzake de vervanging van de Protocollen nrs. 1 en 2 en de bijlagen daarbij, en houdende wijziging van de Euro-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds, en de Staat Israël, anderzijds

officiële Engelstalige titel

2009/855/EC: Council Decision of 20 October 2009 on the signing and conclusion of an Agreement in the form of an Exchange of Letters between the European Community and the State of Israel concerning reciprocal liberalisation measures on agricultural products, processed agricultural products and fish and fishery products, the replacement of Protocols 1 and 2 and their Annexes and amendments to the Euro-Mediterranean Agreement establishing an association between the European Communities and their Member States, of the one part, and the State of Israel, of the other part
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2009/855
Origineel voorstel COM(2009)95 NLEN
Celex-nummer i 32009D0855

3.

Key dates

Document 20-10-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 28-11-2009; Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 044,OJ L 313, 28.11.2009
Inwerkingtreding 20-10-2009; in werking datum document
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

28.11.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 313/81

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 20 oktober 2009

inzake de ondertekening en sluiting van een Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en de Staat Israël betreffende liberaliseringsmaatregelen voor het onderlinge handelsverkeer van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten, inzake de vervanging van de Protocollen nrs. 1 en 2 en de bijlagen daarbij, en houdende wijziging van de Euro-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds, en de Staat Israël, anderzijds

(2009/855/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 133, juncto artikel 300, lid 2, eerste alinea, eerste zin,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In de artikelen 14 en 15 van de Euro-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds, en de Staat Israël, anderzijds (1) (hierna „de associatieovereenkomst” genoemd), die op 1 juni 2000 in werking is getreden, is bepaald dat de Gemeenschap en Israël het onderlinge handelsverkeer van landbouwproducten en visserijproducten geleidelijk verder liberaliseren. In artikel 9, lid 4, van de associatieovereenkomst is voor de in de bijlagen II tot en met VI van die overeenkomst opgenomen verwerkte landbouwproducten de mogelijkheid van verdere wederzijdse tariefconcessies opgenomen.

 

(2)

Op 11 april 2005 heeft de associatieraad EU-Israël een actieplan inzake het Europees nabuurschapsbeleid goedgekeurd waarin een specifieke bepaling over verdere liberalisering van de handel in landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten is opgenomen.

 

(3)

Op 14 november 2005 heeft de Raad de Commissie gemachtigd in het kader van de associatieovereenkomst onderhandelingen te voeren om tot een verdere liberalisering van de wederzijdse handel in landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten te komen.

 

(4)

Op 18 juli 2008 heeft de Commissie namens de Gemeenschap de onderhandelingen afgerond over een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tot wijziging van de associatieovereenkomst.

 

(5)

De voor de uitvoering van dit besluit vereiste maatregelen moeten worden vastgesteld overeenkomstig Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden (2).

 

(6)

De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling moet worden goedgekeurd,

BESLUIT:

Artikel 1

De Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en de Staat Israël betreffende liberaliseringsmaatregelen voor het onderlinge handelsverkeer van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten, waarbij de associatieovereenkomst wordt gewijzigd, en de Protocollen nrs. 1 en 2 en de bijlagen daarbij worden vervangen, wordt namens de Gemeenschap goedgekeurd.

De tekst van de overeenkomst, in de vorm van een briefwisseling, is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

  • 1. 
    De Commissie stelt de nodige uitvoeringsbepalingen voor de Protocollen nrs. 1 en 2 vast overeenkomstig Besluit 1999/468/EG.
  • 2. 
    De Commissie wordt bijgestaan door het bij artikel 195 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten („integrale-GMO-verordening”) (3) ingestelde Beheerscomité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten, of door het bij artikel 38 van...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.