Op pad in Nijmegen - Hoofdinhoud
De Kamerleden van de ChristenUnie zijn vandaag weer samen op pad. Dat doen we eens in de twee maanden. Dit keer zijn we in Nijmegen. Zoals burgemeester Thom de Graaf het stelde: van oorsprong een katholiek proletariaat en een protestantse bovenlaag. Wij voelden ons er snel thuis.
We werden ontvangen in de tweede Trêveszaal van ons land. Wel een heel stuk soberder dan die in Den Haag, tenminste als je de foto's daarvan mag geloven. Na een boeiende beschrijving van de ontwikkeling van Nijmegen tot de universiteitstad die het nu is, zien we hoe de verscheidenheid in zo'n stad toeneemt. Bijna 50.000 studenten vinden er onderdak en velen blijven er na hun studie hangen. Dat levert een relatief jonge bevolking op. En dat is dan ook te zien aan de lijsttrekker, de eerste kandidaten en andere deelnemers van de lokale ChristenUnie die overwegend de 'drie kruisjes' nog moeten krijgen. Nu is Nijmegen voor de ChristenUnie nog een witte vlek. Maar als je het enthousiasme ziet waarmee de lijsttreker Dirk Vreugdenhil en zijn mensen aan het werk zijn, is Nijmegen zeker geen blinde vlek.
We ontmoetten ook de besturen van de christelijke studentenverenigingen van Nijmegen. Toen we binnen kwamen in hun sociëteit sloeg een walm van verschaald bier ons tegemoet. Echt een lucht waar sommige studenten zich bij thuis voelen. Ed Anker in ieder geval wel. Joël Voordewind kreeg gelijk een flash-back van voor zijn bekeringstijd. (Nu onze meest fervente strijder tegen alcoholmisbruik.) We hadden leuke discussies met de besturen over het leven van de student in Nijmegen.
Hierna gingen we allemaal naar onze deelbezoeken. Cynthia met de auto en ik op de fiets bezochten de Waalsprong: wie zou als eerste over de Waal zijn? Ja echt: de fiets is heel wat sneller. Wat volgde was een zeer boeiende uitleg over kansen en bedreigingen van oud en nieuw in de stad: een project met in totaal 12.000 woningen. Een steenuil in de weg binnen een onherroepelijk bestemmingsplan dreigt roet in het eten te gooien. Hoe kan dat nou, vraag ik mij af. Is dit nu weer zo'n voorbeeld waar de regelgeving op het gebied van natuur ons grote parten lijkt te spelen? Als je hoort welke compenserende maatregelen er al getroffen zijn lijkt dat toch echt afdoende.
Een boeiende dag in een inspirerende gemeente. Met een fractie die staat te trappelen. Met de verkiezingsleus: 'Stabiel, betrokken, ChristenUnie. Nu ook in Nijmegen verkrijgbaar'.
Ernst Cramer
Op mijn site is tevens fotoreportage van dit werkbezoek te vinden