Asielzoekers ook in winter in tenten

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2009.

Hoewel er minder asielzoekers naar Nederland kwamen dan verwacht, is het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers er niet in geslaagd voldoende opvang te vinden. Vandaar dat er mensen in tenten opgevangen worden in Crailo, Gilze en Pekela.

Afgelopen zomer heb ik de locatie Pekela bezocht. Tenten met plastic wandjes met daarin wandjes waartussen de stapelbedden opgesteld staan. Op last van de brandweer was het ‘plafond’ boven de schotten verwijderd. Gevolg is dat vele tientallen mensen in één tent slapen. Lijkt me niet ideaal voor één overnachting laat staan voor de 6 tot 12 weken die mensen er nu moeten verblijven.

De locatie Pekela zal de hele winter gebruikt worden. Mijn eerdere verzoek om een nacht door te mogen brengen in deze tent werd geweigerd om ‘mijn eigen veiligheid’ en omdat hij vol zat. Bij aankomst bleken er slechts een stuk of 4 mensen te wonen, wat vrijwel gelijk staat aan leegstand. Gister gaf het Kabinet mij toestemming alsnog te overnachten in de Pekelase tenten.

Asielzoekers ook in winter in tenten

(Novum) - Asielzoekers moeten minstens een gedeelte van de winter nog in tenten doorbrengen. Het gaat niet lukken om voor de winter andere opvang te regelen. Dat heeft staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) gezegd.

Er staan nu tenten voor asielzoekers op drie plaatsen, omdat het niet lukt elders opvang voor hen te vinden. De oppositiepartijen SP en GroenLinks en regeringspartij ChristenUnie uitten woensdag tijdens een Kamerdebat met Albayrak hun zorgen. “Nu de winter eraan komt hebben we een serieus probleem”, zei ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker.

Albayrak zei dat de tenten tussen november en maart worden gesloten. De winter is volgens haar geen probleem. “Ik wil het beeld bestrijden dat het om barre winters en slechte tenten zou gaan. Je kunt het er zelfs in koude tijden goed uithouden.”

SP-Kamerlid Krista van Velzen kreeg toestemming van Albayrak om in december een nacht door te brengen in een asielzoekerstent. Van Velzen wil zelf zien of de tenten in de winter zo comfortabel zijn als Albayrak zegt.