Van jetje… - Hoofdinhoud
Gisteren samen met minister-president Balkenende de Europese Raad voorbereid die vandaag en morgen plaatsvindt. Nu de Europese benoemingen rond zijn, is Kopenhagen het belangrijkste thema. Gelukkig maar, want er staat veel op het spel. Europa moet met deze laatste bijeenkomst een sterk signaal afgeven richting Kopenhagen, voordat de politiek het stokje van de ambtelijke onderhandelaars overneemt in Kopenhagen. Een ding is duidelijk: premier Balkenende gaat er voor!
Nederland zal in Brussel uiteraard vasthouden aan de doelstelling van 30 procent minder broeikasgassen. Ook wordt gesproken over welk bedrag Europa wil inzetten voor hulp aan ontwikkelingslanden in strijd tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde. En hoe we dat geld gaan beheren met z’n allen. Nederland zal een aantal belangrijke voorstellen doen, onder andere over het beheer van het klimaatfonds.
We willen kort gezegd regelen dat de ontwikkelingslanden een stem krijgen. In de directiekamers van instellingen als de Wereldbank is het zo geregeld dat ‘wie betaalt, die bepaalt’. Onze premier zal zijn collega’s proberen te overtuigen dat het Nederlandse voorstel een belangrijke stap voorwaarts kan betekenen voor een succesvolle uitkomst van Kopenhagen.
De uitkomsten van de Europese Raad zullen moeten bewijzen dat Europa nog steeds klimaatkoploper is. Aan de inzet van Jan Peter Balkenende zal het niet liggen.
De rol van de Wereldbank passeerde gisteren ook in veel media de revu. Het uitlekken van een Deense concepttekst zorgde voor veel ruis en onrust in de toch al overvolle en oververhitte vergaderzalen. Vooral de dominante rol van het rijke westen in de Wereldbank - die de miljarden klimaatgeld zouden moeten beheren volgens het Deense voorstel - deed de ontwikkelingslanden op de barricaden klimmen.
Ook het bedrag van 10 miljard dollar aan steun voor ontwikkelingslanden zorgde voor veel opwaaiend woestijnstof. Het deed een Soedanese leider binnen de G77 verzuchten dat dat bedrag “niet eens genoeg is om voor iedereen een doodskist te kopen”. Maar ik ben er zeker van dat Conny (Deense minister van Milieu Conny Hedegaard en straks nieuwe Eurocommissaris voor Klimaatactie) de gemoederen zal bedaren. Als er iemand keihard werkt om Kopenhagen tot een succes te maken, dan is zij het wel. Een sterke, gedreven en intelligente vrouw die dit brandje ongetwijfeld snel zal blussen.
Het is duidelijk, de spanning stijgt met de dag. Eerlijk gezegd zou ik liever vandaag dan morgen afreizen naar Kopenhagen. Mijn handen jeuken.
Vandaag heb ik nog een persbriefing gegeven over Kopenhagen. Journalist Dylan de Gruyl (GPD) twitterde direct na afloop dat ik "de klimaatongelovige PVV in de Kamer van jetje ga geven". Zo snel gaat het met die nieuwe media. Nu ontkom ik er natuurlijk niet meer aan - en ik wil er ook niet aan ontkomen. Vanavond bedien ik de klimaatsceptici van repliek.
Meer over ...