De PvdA-draaimolen

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 18 februari 2008.

Dit artikel verscheen 18 februari op het weblog

Gisteren publiceerde VVD’er Kamp zijn ‘draaiboek’ over het CDA. Maar de PvdA kan er ook wat van. Twee recente voorbeelden: het standpunt over de 1040-urennorm en het standpunt over de misstanden in de thuiszorg.

De PvdA is om met betrekking tot de 1040-urennorm. Op hun website staat: ‘De PvdA wil dat er een degelijk kwantitatief en kwalitatief onderzoek komt naar een realistische urennorm, opdat er een nieuwe norm komt die wél recht doet aan de kwaliteit en die scholen ook echt waar kunnen maken.’ Rond de thuiszorg hebben we recentelijk eenzelfde draai van 180 graden gezien.

Het afgelopen jaar stond de PvdA nog achter staatssecretaris Van Bijsterveldt. Die hield krampachtig vast aan de 1040-urennorm, inclusief de ophokplicht. Uit dit citaat blijkt dat de PvdA nu ineens zeker weet dat er een nieuwe norm moet komen. Dat werd al maanden door de SP bepleit, terwijl de PvdA volhield dat de 1040-urennorm een goede norm was.

Maar na het massale verzet van leerlingen, leraren, scholen en de Commissie Dijsselbloem is men wijselijk gedraaid. Nu moet er toch een onderzoek komen. De SP zal erop aandringen dat dit onderzoek in 2008 klaar is, zodat de scholen snel van start kunnen gaan met een betere urennorm.

En in de thuiszorg zijn er ineens tòch problemen die moeten worden opgelost:

Naar aanleiding van het SP filmpje ‘voor een menselijke thuiszorg’ trok het PvdA-Kamerlid Wolbert flink van leer in de Volkskrant: ‘De SP hanteert marketingtechnieken, misleidt, misbruikt, neemt het niet zo nauw met de feiten, irriteert, heeft een beperkt mensbeeld, creëert collectieve onvrede en teleurstelling in de zorg en maakt een karikatuur van de werkelijkheid.’ Nou, nou…

PvdA-staatssecretaris Bussemaker ontkende tot nu toe stelselmatig dat er problemen waren, en beschuldigde de SP van effectbejag. Het spotje, waarin actrice Mieke zich volledig bloot geeft, roept ongemak en een gevoel van schaamte op, juist omdat het voor sommigen geen karikatuur maar de keiharde werkelijkheid is. De inzet van de SP is bijzonder succesvol gebleken. Telkens werden problemen ontkend, maar nu inmiddels dus ònderkend, en is er door de PvdA-staatssecretaris een eerste stap gezet ter reparatie.

Wie had er nu een beperkt mensbeeld, mevrouw Wolbert? En de reactie van de PvdA staatssecretaris: ‘De SP maakt spotjes, maar ik los de problemen op’, hoe zit het daarmee? Ach, met onze aandacht voor een menselijke thuiszorg hebben we de problemen geagendeerd, en ons eerste succes geboekt. Op naar de volgende…