Een unieke kans

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 28 juli 2006, column.

22 November aanstaande is niet alleen de Dag van de Afrekening, het is ook de dag waarop de bevolking een historische stap kan zetten door een regering zónder CDA en VVD morgelijk te maken. Een nieuwe coalitie bestaande uit: PvdA, SP en GL, eventueel aangevuld met de CU.

Vanaf onze intrede in de Tweede Kamer in 1994 hebben we fel oppositie gevoerd tegen de neoliberale koers die de grote partijen vanaf halverwege de jaren tachtig hadden omarmd. De paarse periode vormde het hoogtepunt - dieptepunt, zo u wilt - van de liberaliseringen, privatiseringen, introductie van marktwerking in de publieke sector, afbraak van de sociale zekerheid, verslechtering van zorg en onderwijs, en vergroting van de inkomensverschillen. Onze oppositie tegen die paarse politiek werd door de kiezer beloond: in acht jaar tijd steeg ons zeteltal van 2 naar 9.

Balkenende ging verder waar Kok was opgehouden. WAO’ers werden massaal naar de Bijstand verwezen; er werd een niet-solidaire no claim ingevoerd, terwijl het nieuwe zorgstelsel alleen maar voor meer bureaucratie heeft gezorgd; de huurders kregen het weer voor de kiezen; de situatie in zorg en onderwijs verslechterde verder, ondanks de inzet van het personeel: Balkenende heeft van Nederland een gedeprimeerd land gemaakt.

Het neoliberalisme is op z’n retour. Mensen willen dat een overheid óptreedt in plaats van terugtreedt en steeds meer overlaat aan de markt. Mensen zijn de ieder-voor-zich-mentaliteit meer dan zat en willen perspectief en hoop op dat het morgen beter is dan vandaag. Het alternatief - de bovengenoemde, nieuwe coalitie - is dé weg naar verandering.

Zeker, PvdA, GL en de SP hebben onderling ook verschillen, maar in de oppositie hebben ze laten zien dat samenwerking mogelijk is. De volgende stap is een lijstverbinding bij de verkiezingen. Het is dan aan de kiezer om zich uit te spreken.

Maar, hoe dan ook:

  • Elke stem méér op de SP, maakt de kans kleiner dat CDA en VVD doorregeren.
  • Wie SP stemt, krijgt de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid zullen helpen. We zijn geen D66, we zijn geen LPF.
  • Wie vóór de SP stemt, stemt tégen de VVD en dít CDA. Wordt het socialer of nog liberaler, that’s the question!
  • Wij zijn géén PvdA, die acht jaar lang met de VVD regeerde. We hebben geen zin in nieuwe paarse puinhopen. Wie de PvdA voor een nieuw rechts avontuur wil behoeden, doet er wijs aan SP te stemmen.

Wil je meehelpen dit ook anderen duidelijk te maken, sluit je dan aan.