Nog 3 dagen te gaan

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2009.

We hebben het nieuws over demonstraties, Kopenhagentreinen en wachtrijen wel gehad nu. De komende 3 dagen staat een nieuw klimaatverdrag centraal.

Sleutelvraag is eigenlijk heel simpel de komende 3 dagen: willen we kosten wat kost een akkoord voor een gezellig familiefotomomentje rondom Obama of zetten we toch onze toekomst centraal? Kom op Obama; dit is echt de week dat je het kan.

Het debat spitste zich tot nu toe op het wel of niet door laten gaan van het Kyoto Protocol. Achter deze symbolische vraag zit natuurlijk een wezenlijke vraag: wie zet de eerste stap met klimaatbeleid? De rijkste landen die een historische verantwoordelijkheid hebben van bijna 80% of toch de ontwikkelingslanden? De Verenigde Staten spelen het hard en lijken geen centimeter te bewegen. Maar het nieuwe bewustzijn van de G77 laat zien dat de wereld niet meer in te delen is een eerste wereld die de rest dicteert.

Een ontwikkeling die we toch wilden: een multipolaire wereld die gezamenlijk aan een betere toekomst werkt voor ons allen. Maar Europa en Amerika hebben nog wat moeite met die nieuwe rol. Met name Europa is nogal gefocust op het meekrijgen van Amerika. En ze lijken daar veel voor te laten, tot en met ruzie met de G77. Voorzitter Denemarken wordt dan ook volop gewantrouwd door de ontwikkelingslanden.

En zo kom je dan snel bij de geclaimde voortrekkersrol van de EU. Die was er 2 jaar geleden. Maar ik zoek ‘m al dagen hier in Kopenhagen, maar heb ‘m nog niet teruggevonden. Nog 3 dagen om ‘m te vinden.

Wordt vervolgd.