Donderdag 1 oktober 2009 - Hoofdinhoud
Ik ben een poosje niet in de gelegenheid geweest mijn weblog bij te houden. Hoop vanaf nu weer regelmatig verslag te kunnen doen.
Vorige week eindelijk weer eens met de minister van Volksgezondheid overlegd over het dierproevenbeleid van dit kabinet. Het is bijzonder lastig om debatten te agenderen over de proefdierproblematiek. Wij zijn de enige partij die pogingen onderneemt om de proefdieren op de agenda te krijgen. Dat betekent veel werk achter de schermen om uiteindelijk een meerderheid van de Kamercommissie voor VWS achter een voorstel te krijgen om een debat te plannen.
Dan heb je alleen nog maar bereikt dat er een debat wordt gevoerd, maar dat is juist in het geval van dierproeven erg belangrijk. Want het ontbreekt niet alleen in de Kamer aan aandacht voor proefdieren, ook op het verantwoordelijk ministerie (VWS) ligt het dossier ergens in een la te verstoffen. Wanneer de minister naar de Kamer moet om zich te verantwoorden voor zijn beleid, wordt er nog even snel actie ondernomen. En dat is natuurlijk precies wat we willen.
De vragen die we hadden gesteld over de jaarcijfers over dierproeven in 2007 (!) zijn eindelijk beantwoord. Het beloofde kenniscentrum voor alternatieven voor dierproeven is op de valreep ingesteld. De minister haast zich om het handelsverbod op cosmetica die op dieren is getest, dat hij even 'vergeten' was, alsnog in te voeren in de Nederlandse wet. En de analyse van de knelpunten bij de toepassing van alternatieven voor dierproeven, waar ik eerder om gevraagd had en waar de minister afwijzend op reageerde, komt er nu alsnog.
Onze inzet voor de proefdieren werpt inmiddels ook zijn vruchten af bij de andere partijen. De kennis over het onderwerp groeit en het onderwerp wordt steeds serieuzer genomen. Ons pleidooi voor een zorgvuldig dierproevenbeleid en een stevige inzet op alternatieven wordt steeds breder en beter gedragen in de Kamer. Het bleef dit keer niet alleen bij vage praatjes dat er meer alternatieven moeten komen, ook partijen als de PvdA, CDA en VVD drongen er nu bij de minister op aan daar ook echt voor in actie te komen. De PvdA hield verder vast aan een verdere beperking van experimenten met primaten, en de SGP vroeg nu door op het dilemma dat ik al een aantal maal heb aangesneden: dierproeven voor lifestyleziekten. De minister beloofde daar nu eens goed naar te kijken. Mooi!
Hoopgevende ontwikkelingen dus. Neemt niet weg dat de minister ondanks zijn belofte om de proefdierproblematiek serieus te nemen, nog altijd achter de feiten aanloopt en vele vragen onbeantwoord laat. Ik zet het debat in elk geval voort bij de behandeling van de VWS-begroting 2010 (medio november). Wordt vervolgd!