Zondag 19 juli 2009

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op zondag 19 juli 2009.

De circusdieren mogen nog wat langer wachten op duidelijkheid over hun lot. Weet je 't nog? Eerst was er, op basis van verkiezingsbeloften, een Kamermeerderheid voor een verbod op het houden van wilde dieren in circussen. Ik zie ze nog zitten, de woordvoerders van SP, D'66 en de Partij van de Arbeid die tijdens het Grote Politieke Dierendebat in Paradiso ferm 'ja' zeiden tegen een verbod.

Van die drie heeft alleen de Partij van de Arbeid tot nu toe woord gehouden. Tijdens het debat over de Nota Dierenwelzijn bleek de SP ineens wel te voelen voor een onderzoek naar het welzijn van circusdieren. Net als D'66. D'66 vond de ChristenUnie hypocriet, die wel een verbod op wilde dieren in het circus zou willen maar geen verbod op kooihuisvesting voor kippen. Sja. Inconsistenties in het gedrag van andere partijen kunnen toch geen reden zijn om je eigen mening te wijzigen, denk ik dan.

Ernstiger was echter de de draai van de SP. Die partij schroomde zelfs niet om het officiële partijstandpunt van de website te verwijderen alsof ze er nooit gestaan had. Ik vraag me af hoe de SP-jongeren, die in verschillende afdelingen in het land strijden tegen het gebruik van wilde dieren in circussen, en er in de gemeente Weert zelfs een burgerinitiatief over hebben ingediend, de beslissingen van de partijtop beoordeeld hebben... niet veel ruimte voor kritiek daar, ben ik bang.

Hoe dan ook, het onderzoek kwam er, en het verbod voorlopig niet.

Ruim een jaar later (want zo gaat dat met onderzoeken die geen ander doel dienen dan het uitstellen van politieke besluitvorming) houdt minister Verburg de spanning er nog maar even in. Vóór de zomer zou ze de Kamer informeren over de uitkomsten van het onderzoek, zo had ze beloofd. Niks hoor. Niet voor het reces, en ook niet in de eerste weken van het reces. En nu is de minister op vakantie, terwijl het rapport op haar bureau ligt.

Wat zegt dat? Het meest waarschijnlijke scenario: de minister zit met het rapport in haar maag, omdat de conclusie eigenlijk geen andere kan zijn dan dat de overheid moet ingrijpen om wilde dieren te behoeden voor de lijdensweg van een circusleven. En we weten van deze minister dat ze een broertje dood heeft aan ingrijpen.

We gaan het zien. Na de zomer...