Eerste reactie op Commissie Davids

Met dank overgenomen van A. (Alexander) Pechtold i, gepubliceerd op dinsdag 12 januari 2010.

Videoblog Alexander Pechtold van 12 januari 2010

Een eerste reactie op het rapport van de Commissie Davids. Een eerste reactie want eigenlijk is het wachten nu op de premier. Op premier Balkenende die jarenlang tegen de Kamer heeft gezegd: “Er is geen onderzoek nodig, want wat er ook boven gehaald wordt, het is niet nieuw. U weet alles.” Ik kan me het zestiende debat in de Kamer nog herinneren waar hij dat mij nog eens een keer toevoegde.

Maar dit rapport laat toch een andere werkelijkheid zien. Aan de ene kant vallen dingen mee, zoals de militaire betrokkenheid. Daar is geen bewijs voor, zegt Davids. En ook de positie van Jaap de Hoop Scheffer als secretaris-generaal van de NAVO na zijn ministerschap, daar is geen aanleiding voor gevonden door de Commissie Davids.

Maar aan de andere kant. Er was een tunnelvisie. Er was een tunnelvisie waarin geen leiding werd gegeven door Balkenende. Jaap de Hoop Scheffer besliste met zijn ambtenaren in drie kwartier dat we de Amerikanen gingen steunen. En ieder kritisch geluid, of het nu het volkenrechtelijk aspect was, of de informatie die er wel degelijk bij AIVD en MIVD was, overigens veel genuanceerder dan bij andere diensten, dat werd ter zijde geschoven.

Er was een soort van doelredenering: “Wij willen de Amerikanen steunen, en wij kijken niet naar andere argumenten.” Dat deden de Duitsers en de Fransen wel. En zij steunden de oorlog niet.

Nu is het zaak dat de premier en het kabinet reageren. En belangrijk wordt natuurlijk: Wat doet de PvdA. Want de reactie van Balkenende, is een reactie namens het kabinet.