'Landelijk veiligheidssysteem tegen agressie ov'

Met dank overgenomen van A.H. (Attje) Kuiken i, gepubliceerd op donderdag 25 juni 2009.
'Landelijk veiligheidssysteem tegen agressie ov'
Bron: Blog Attje Kuiken

Een landelijk veiligheidssysteem in het openbaar vervoer moet ervoor zorgen dat overlastplegers en terrorisme effectiever kunnen worden bestreden.

Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Attje Kuiken tegenover NU.nl.

Ze stelt dat elke vorm van openbaar vervoer moet worden uitgerust met een noodknop waarmee direct contact kan worden gelegd met een centrale meldkamer.

Deze kan vervolgens hulp inschakelen.

Marktwerking

"De marktwerking in het openbaar vervoer heeft er voor gezorgd dat er veel meer vervoerders zijn bijgekomen met allemaal hun eigen veiligheidssysteem", constateert Kuiken.

Uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers, dat in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd uitgevoerd, kwam begin dit jaar naar voren dat er geen reden is bestaande technieken te wijzigen.

Voordeel

Volgens de PvdA'er heeft een landelijk systeem echter het voordeel dat vervoerders bij overlast door jongeren of in het geval van een terroristische aanval ook onderling kunnen communiceren.

"Met een nationaal veiligheidssysteem kan er in het geval van agressie door reizigers of bij andere calamiteiten, veel makkelijker gecommuniceerd worden tussen meldkamers, buschauffeurs en trambestuurders onderling, alsmede de hulpdiensten."

"Hierdoor zal het gevoel van veiligheid in bussen en trams toenemen. Ook zal de pakkans van de daders groter worden."

Wisselen

Bijkomend voordeel is volgens het PvdA-Kamerlid dat vanwege de marktwerking trajecten vaak van openbaar vervoeraanbieder wisselen. Hierbij hoeft dan geen nieuw veiligheidssysteem te worden geïnstalleerd.

"Bovendien hebben we gezien dat tijdens een stroomstoring zoals in Haaksbergen of tijdens oudejaarsavond de huidige systemen overbelast kunnen raken. "

De invoering van het landelijke systeem gaat volgens Kuiken eenmalig twintig tot veertig miljoen kosten.

Debat

Ze wil er donderdag tijdens het debat over dit onderwerp bij staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat op aandringen dat zij zich hard gaat maken voor het nationale veiligheidssysteem.

"Zij moet de provincies, als gedeeltelijke eigenaren van de vervoerders, aansporen hier werk van te maken. De kosten kunnen vervolgens gedeeld worden door het Rijk, de provincies en de vervoersbedrijven."