De hoorzittingen en het spel

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op vrijdag 15 januari 2010.

Een week hoorzittingen van beoogde Eurocommissarissen zit erop. Dat betekent 3 uur lang een beoogd Commissaris ‘doorzagen’ op inhoudelijke kennis, politieke kwaliteiten, communicatieve vaardigheden en natuurlijk ook op het hebben van een onkreukbaar verleden.

Dat laatste ging goed mis bij Jeleva. Geruchten over het niet goed hebben aangemeld van relaties met bepaalde bedrijven, werden op de dag van de hoorzitting bevestigd door vondsten van journalisten uit Duitsland. En als je dan om de vragen heendraait, wordt het erg lastig tijdens een hoorzitting. Tel daarbij op een uitermate zwak inhoudelijk optreden en het is duidelijk dat Jeleva het moeilijk gaat krijgen.

Tot zover de inhoud. Maar dan begint het spel. Jeleva is een Christen-Democraat. Dus zinnen de Christen-Democraten op wraak. En vrij snel wordt er wat gevonden bij een Sociaal-Democraat. Zijn hoorzitting is aanstaande maandag in Straatsburg, dus Sefcovic zal een zweet-weekend hebben.

Maar ja; zo blijven de liberalen buiten schot. Dat kan natuurlijk niet. Dus vanaf dat moment is elke liberaal gewaarschuwd. En een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dat verklaart wellicht het zenuwachtige begin van Kroes bij haar hoorzitting. Maar zelfs de grootste deskundige verwacht wel dat het los zal lopen (enige zelfspot hier; voor de duidelijkheid:-)). De hoorzitting lijkt ook prima te verlopen. Maar gedurende de hoorzitting valt Kroes tegen. Ze komt niet sterk over en blijft vaak vaag. Met als gevolg dat de twee grote partijen bloed gaan ruiken. Naderhand volgt dan ook ineens de bijzondere conclusie dat Kroes volgende week nog een keer gehoord moet worden ‘en petit comite’. OK; Kroes was niet sterk, maar dit spel gaat te ver. Hier wordt duidelijk gezocht naar een liberaal in de Commissie die moet bungelen om zo de liberalen in het Parlement stil te houden. Helaas was Kroes’ optreden niet sterk genoeg om die gifbeker aan haar voorbij te laten gaan.

Voordat nu gedacht wordt dat het alleen maar spel is, wil ik wel graag benadrukken dat hoorzittingen ook goed kunnen zijn. Aan de ‘groene’ kant heb ik drie erg sterke optredens gezien; overigens zowel vanuit het Parlement als van de Commissie. It takes two to tango, immers. Vandaar ook een positieve evaluatie van mijn kant.

Volgende week de laatste hoorzittingen en dan gaat het Parlement opmaken wat ze gaan vinden van de voorgestelde Commissie. Formeel kan het Parlement alleen de voltallige Commissie afkeuren, maar het verleden leert ons dankzij Kathalijne Buitenweg dat een eenmaal verzwakte Commissaris toch kan sneuvelen. Hoe dat dit jaar gaat met Jeleva, Sefcovic en Kroes durf ik niet meer te voorspellen. Op inhoudelijke gronden zal alleen Jeleva moeten sneuvelen (Sefcovic kan zich maandag pas bewijzen), dus ik vrees dat het daar wel niet op zal uitlopen….

Politiek met een kleine p? Ja; jammer genoeg wel. Maar er zijn ook parlementen die vrede hebben met een Minister-President die de ene dag een heel onderzoeksrapport van tafel veegt en de volgende dag toch weer niet, maar niet spreekt van een knieval…… In die zin laat de politiek zich deze week niet van zijn beste kant zien. Excuus daarvoor.

PS Waarom niets over de Landbouw-commissaris? Toch ook een portefeuille van me? Helaas was de hoorzitting van Ciolos precies op hetzelfde moment als de hoorzitting van Hedegaard. En aangezien ik me nog steeds niet in tweeën kan splitsen, moest ik kiezen. Toch gekozen voor Hedegaard dus. Voor de indruk van Ciolos en zijn beleid ben ik dus afhankelijk van mijn Groene collega’s of media-indrukken.