Bescherming tonijn - Hoofdinhoud
Vandaag waren weer veel stemmingen in de milieucommissie van het Europees Parlement. De meeste stemmingen gingen over zogenaamde ‘opinies’ van de milieucommissie. Dat betekent dat een andere commissie van het Parlement de leiding heeft over de behandeling van een dossier, maar dat verwante commissies hun mening over het dossier mogen geven via een ‘opinie’. Zo heeft de milieucommissie zich zeer duidelijk voor een Europese aanpak voor gastoevoer uitgesproken.
De belangrijkste stemming ging echter over het VN-verdrag CITES. Over die stemming hebben we volgend bericht uitgegeven:
Europees Parlement zet eerste stap om handel in blauwvintonijn af te schaffen
Vandaag heeft de milieucommissie van het Europees Parlement in een stemming aangedrongen op het verbieden van de handel in blauwvintonijn. Deze wordt namelijk met uitsterven bedreigd. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is verheugd met deze uitspraak en hoopt dat de Europese visserijministers deze aanbeveling overnemen.
Eickhout: “Als we in het huidige tempo doorgaan met het vangen van de blauwvintonijn, dan zijn in 2012 alle voortplantende exemplaren van deze populaire sushi-vis in de Middellandse Zee uitgestorven. Het is daarom belangrijk dat we zo snel mogelijk stoppen met het vangen van deze vis.”
De stemming vond plaats in het kader van CITES, het verdrag waarin de handel in bedreigde dier- en plantsoorten geregeld is. In de resolutie dringt het Europarlement aan op het verplaatsen van de blauwvintonijn naar appendix I van het verdrag. Hierdoor wordt de internationale handel in de blauwvintonijn verboden.
Het voorstel om de internationale handel in de blauwvintonijn te verbieden is vorig jaar ingebracht door Monaco. Monaco pleit voor een tijdelijke stop op de gereguleerde handel in de blauwvintonijn totdat de vis niet meer met uitsterven bedreigd wordt.
Op de volgende CITES-top in maart zal het voorstel van Monaco behandeld worden. Eickhout zal met een kleine delegatie van het Europees Parlement naar Doha in Qatar afreizen om de top bij te wonen.
“Ik ga ervan uit dat de Europese ministers van visserij dit signaal van het Europees Parlement serieus nemen en dat ze alles op alles gaan zetten om op de CITES-top ervoor te zorgen dat de blauwvintonijn in Appendix I van het verdrag wordt opgenomen”, aldus Eickhout.