AOW-hoorzitting

Met dank overgenomen van R.A. (Roos) Vermeij i, gepubliceerd op donderdag 21 januari 2010.

Gisteren hield de Tweede Kamer een hoorzitting over de voorgestelde verhoging van de AOW-leeftijd. Liefst twaalf uur kregen experts en betrokkenen uit de vakbeweging, wetenschap en het bedrijfsleven om duidelijk te maken wat zij van het voorstel vonden. Een lange dag dus, maar niet voor niets. Ik vind het goed dat de politiek de tijd neemt om over dit soort belangrijke besluiten te praten met mensen die er verstand van hebben.

In het kort zijn voor mij vooral deze twee zaken helder geworden gisteren:

  • Het overgrote deel van de deskundigen was het erover eens dat de verhoging naar 67 geen slecht idee is. Tegenover 1 AOW-ers staan nu 5 werkenden, over 20 jaar zijn dat er minder dan 3. De hoorzitting concentreerde zich vooral op de vraag HOE we die verhoging dan vorm moeten geven.
  • Kop van jut was de nu voorgestelde regeling voor zware beroepen; velen vonden het idee dat er nu ligt te duur, te ingewikkeld, kortom onuitvoerbaar. De Partij van de Arbeid vindt het erg belangrijk dat er een werkende zware beroepenregeling komt. Gisteren is er dus veel kritiek geleverd op het huidige plan, maar zijn er ook suggesties gedaan voor meer werkbare oplossingen. We zullen in onze inbreng dan ook onder andere vragen aan het kabinet naar de uitvoerbaarheid van de zware beroepenregeling.