Pluspakketten in de zorg - Hoofdinhoud
Gisteravond vond een spoeddebat plaats over verpleeg- en verzorgingshuizen die voor hun bewoners zogenoemde pluspakketten aanbieden. De vraag die daarbij opkwam was, of er hierdoor geen sprake zou zijn van klassezorg.
De PvdA vindt dat de basiskwaliteit van de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen zondermeer goed moet zijn en op maat. Dat betekent in de praktijk dat er verschillen zijn tussen de geleverde zorg per persoon. Er is immers een verschil in zorgbehoefte tussen mensen die in een instelling verblijven. Hoe dan ook moet ieder persoon in een verpleeghuis er zeker van zijn dat er hij/zij kan rekenen op kwalitatief goede basiszorg. Als die basis goed is, dan heeft de PvdA er geen probleem mee, dat mensen die aanvullende wensen hebben, deze tegen betalen ook kunnen krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bezoek aan een manicure of een avondje naar de bioscoop.
Zorgaanbieders die een pluspakket aanbieden, doen dat ook vanuit een servicegedachte naar hun bewoners. Het uitgangspunt van de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen zou moeten zijn, dat ouderen er kunnen doorleven zoals ze dat gewend waren voordat men er ging wonen. Zo veel mogelijk het leven voortzetten zoals je dat thuis gewend was. Maar dat ziet er natuurlijk voor iedereen anders uit. Moeten we nu vinden, dat iedereen zodra hij de drempel van het verpleeghuis over gaat, ineens hetzelfde is? De PvdA vindt van niet. In het zorgplan worden afspraken gemaakt op basis van de voorkeuren van de bewoner en die kunnen en mogen voor iedereen verschillen.
Instellingen moeten de basiszorg inrichten volgens de normen voor verantwoorde zorg, maar instellingen variëren naarmate de leidinggevenden creatiever zijn in het organiseren van extra’s. Sommige organisaties hebben veel enthousiaste vrijwilligers of betrekken op een heel natuurlijke manier de mantelzorgers. Andere huizen hebben dat minder en bieden als het ware ook geen gratis pluspakket. Ook al zouden overal de basispakketten gelijk zijn, dan variëren huizen sterk in de vindingrijkheid voor het bieden van activiteiten en mogelijkheden. De een is actiever in het fondsenwerven dan de ander, de één kan lezen en schrijven met het onderwijs en heeft altijd stagiaires, de ander minder.
Vorig jaar heeft de Inspectie voor het eerst geïnspecteerd op basis van de normen voor verantwoorde zorg. Ze constateerde toen, dat de verbetering van de kwaliteit van de verpleeghuizen zich doorzette, maar dat het te langzaam gaat. De PvdA is van mening dat instellingen pas over mogen gaan tot het aanbieden pluspakketten als zij een voldoende tot goed scoren op het laatste Inspectiebezoek . De PvdA heeft daarom de regering gevraagd instellingen actief te wijzen op de morele plicht en verantwoordelijkheid om de basiszorg op orde te hebben voordat ze overgaan tot het aanbieden van pluspakketten.