Werk aan de winkel

Met dank overgenomen van A.G. (Agnes) Wolbert i, gepubliceerd op zaterdag 4 april 2009.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Agnes Wolbert

Ouderen en mensen met een kleine portemonnee zouden veel meer aandacht moeten hebben in de gezondheidszorg

In de gemeentelijke plannen voor preventie en gezondheidszorg is de afgelopen jaren opvallend veel aandacht voor de jeugd geweest. Terecht, naar mijn idee. Maar ik zou geen politicus zijn, als ik me niet ook met de agenda voor de toekomst zou willen bemoeien. Daarom twee punten waar ik me zorgen over maak.

Op de eerste plaats maak ik me druk over het gegeven, dat er grote verschillen zijn tussen mensen als het gaat om gezondheid. Dat kan haast niet anders, hoor ik dan vaak zeggen. Mensen verschillen van nature, dus ook in hun gezond zijn. Toch is dat niet helemaal waar. Mensen met een hoger inkomen zijn veel gezonder dan mensen met een lager inkomen. Mensen met meer geld leven langer en zijn minder vaak en minder ernstig ziek dan hun leeftijdgenoten met een lager bedrag op hun loonstrookje. Dat zouden we in onze samenleving niet als een voldongen feit mogen aannemen. Wat mij betreft gaan we deze sociaal-economische gezondheidsverschillen steeds opnieuw, op elk moment en waar het maar kan, te lijf. Na de kansengelijkheid in het onderwijs, waar Nederland groot in is en de constatering dat je in Nederland wél een kwartje kan worden als je voor een dubbeltje geboren bent, kunnen we deze gezondheidsverschillen niet laten voor wat ze zijn. Daarom vind ik, dat in elk gemeentelijk beleid de aanpak van sociaal-economische gezondheidsverschillen helder en consequent op de agenda hoort te staan.

Het tweede punt dat ik wil aankaarten, is de zorg voor ouderen. Het blijkt, dat de basisgezondheidszorg voor ouderen stukken beter kan. Veel huisartsen zijn eigenlijk niet zo goed op de hoogte van wat de ouder wordende mens nodig heeft. Welke vragen er aan hem gesteld kunnen worden of welke preventieve acties er ten behoeve van de gezondheid van ouderen kunnen of moeten worden ingezet. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat hart- en vaatproblemen bij vrouwen niet goed worden herkend, vaak met nare gevolgen.

In denk dus, dat er ook voor de komende jaren ontzettend veel werk verzet moet worden. Voor degenen met een kleine beurs en voor de ouderen. Trouwens, wat die laatste twee groepen betreft, kon je wel eens op dezelfde huisnummers terecht komen.