Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) dankzij PvdA aangepast

Met dank overgenomen van R.A. (Roos) Vermeij i, gepubliceerd op dinsdag 16 februari 2010.

Afgelopen maand stelde ik kritische vragen aan minister Donner over de verschillende manieren die in Nederland bestaan om mensen makkelijker te ontslaan. In antwoord daarop heeft de minister nu toegezegd dat de vakbonden altijd bij dit soort ontslagzaken betrokken moeten worden.

Als ontslag nodig is, hoe spijtig dan ook, is het onze gezamenlijke plicht om het proces voor alle partijen zo netjes mogelijk af te handelen. We kunnen als PvdA daarom tevreden zijn met deze verruiming van de zogeheten meldingsplicht.

Het is goed dat de vakbonden bij dit soort zaken betrokken moeten worden. Een goede vertegenwoordiging van de werknemers is immers van het grootste belang!

Wij maken ons als PvdA sterk voor een fatsoenlijke manier van ontslaan, in de gevallen waarin ontslag helaas noodzakelijk is. De PvdA maakt zich dan ook zorgen over de steeds vaker te lezen berichten waarin wordt gemeld dat bedrijven de ontslagregels omzeilen.

Ze maken individuele afspraken met werknemers waardoor de regels voorcollectief ontslag niet gevolgd hoeven te worden. Dat betekent ook dat vakbonden in zulke gevallen ook niet worden ingeseind; onacceptabel vanuit werknemersperspectief.

Met de verruiming van de meldingsplicht is hier gelukkig verandering in gekomen.

Reageer

Om te reageren moet je geregistreerd zijn als MijnPvdA gebruiker. Spelregels

Wachtwoord of Gebruikersnaam vergeten?

MijnPvdA gebruikersnaam MijnPvdA wachtwoord Reactie