Het is aan u: Wat gaat het worden?

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 1 maart 2010, 3:21, column.

Aanstaande woensdag gaat Nederland naar de stembus. Het is een dag waarop ú aan te woord bent, en eens keer niet de politici. Het is de essentie van democratie: verkiezingen. We vergeten nog wel eens dat dit recht niet iedereen op de wereld gegund is, dat het een voorrecht is waar onze voorouders hard voor gestreden hebben. Het recht om te mogen bepalen wie ons besturen is letterlijk bevochten op de koning en de elite van destijds.

Woensdag mogen we dat recht dus uitoefenen. Maar, in mijn optiek, is het niet alleen een recht maar ook een plicht. Er bestaat geen juridische verplichting, maar wel een morele verplichting om die kleine moeite om naar het stembureau te gaan te nemen. U bent verplicht belasting te betalen; dan bent u in mijn ogen ook verplicht mee te denken over de besteding van al dat geld. U zit bij verkiezingen aan de knoppen.

Omdat nu de raadsverkiezingen snel gevolgd worden door de verkiezing van de Tweede Kamer, krijgen we te maken met een vier maanden durende campagne van de partijen. Iedereen wil uw stem. Daarom wordt er ook zoveel beloofd, en schromen partijen niet om plotseling van kleur te verschieten. Zo beloven VVD en PVV u belastingverlaging en de PvdA zegt nu écht een ruk naar links te willen maken. Ik nodig u uit: laat uw voorkeur niet op de eerste plaats bepalen door de beloften van de politieke partijen, maar kijk vooral naar de daden van de verschillende partijen. Die zeggen namelijk alles over de ware aard van de politici die nu om uw stem dingen.