Investeren in mensen

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2009.

Wat gaat u doen om de crisis te bestrijden? Die vraag wordt me steeds vaker en steeds indringender gesteld. Terecht ook: om ons heen komen steeds meer bedrijven in de problemen en vallen er steeds meer massaontslagen. De eerste crisismaatregelen van het kabinet om de financiële crisis te bestrijden waren succesvol. De vraag is nu met wel sociaal economisch pakket zij komt.

De hoofdboodschap is voor iedereen helder: we moeten beter uit de crisis komen dan we er in gaan. Eerder heb ik al voor een masterplan gepleit dat hierin moet voorzien. Daarin moeten plannen zitten om de verschillende crises, van voedselcrisis tot klimaatcrisis en van energiecrisis tot economische crisis in samenhang te lijf te gaan. Specifiek moet daarbij worden ingezet op een solide en verantwoordelijke financiële sector, een duurzaam energie en milieubeleid, een innovatieve economie met kwalitatief hoogwaardig beroepsonderwijs, een betere verdeling tussen arbeid en zorg en een impuls aan stedelijke vernieuwing.

De crisis biedt hiervoor ook kansen, bijvoorbeeld in de bouwsector. De verwachting is dat het werk daar stil komt te liggen als we niet ingrijpen. We mogen deze arbeidskrachten en kennis niet verloren laten gaan. We kunnen ze bijvoorbeeld inzetten om woningen en overheidsgebouwen te isoleren. Daar is nog een enorme duurzaamheidsslag te maken. Onze topprioriteit is dus zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. We gaan niet dezelfde fout maken als in de jaren ’80, toen we iedereen voor te lange tijd wegstopten in een uitkering.

De focus zal de komende weken en maanden vooral liggen op de sociaal economische maatregelen van het kabinet. De voorjaarsnota zal daarbij het uitgelezen moment zijn. Gisteren riep ik het kabinet op om met sociale partners om de tafel te gaan zitten om tot een nieuw sociaal akkoord te komen. Tevens riep ik sociale partners op om hierbij net als het kabinet van tevoren geen maatregelen uit te sluiten. Bijzondere tijden vagen tenslotte om bijzondere maatregelen. Wél wil ik dat daarbij één ding voor iedereen voorop staat: investeren.

Investeren in mensen, zodat zij weerbaar de toekomst in zullen gaan. In de vorming van scholing, in de vorm van begeleiding van werk naar werk, in de vorm van duurzame banen. Daarop mogen we absoluut niet bezuinigen. Investeren dus, omdat Nederland alleen beter uit de crisis kan komen als wij zelf beter uit de crisis komen. Daar kan geen aftrekpost tegenop.