Mariette in gesprek met..' over integratie - Hoofdinhoud
‘Mariëtte in gesprek met’ is een reeks bijeenkomsten waarbij Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de PvdA, in gesprek gaat met personen die werkzaam zijn binnen een bepaald aandachtsgebied. De tweede bijeenkomst vond gisteren plaats in Amsterdam en ging over het thema Integratie: de islam en de Nederlandse grondrechten.
Mariëtte had een aantal jonge moslims uitgenodigd op basis van wat ze over hen gelezen en gehoord had: Famile Arslan (columniste ‘Wij blijven hier!’, advocate), Selma Heleen Lustig (auteur ‘Jonge moslims, andere geluiden’), Metin Akyol (student Rechten en Accountancy), Nora Asrami (Contactorgaan Moslims en Overheid) en Khadija van der Straaten (penningmeester Al Nisa).
Bij aanvang van het gesprek werd direct duidelijk dat het centraal stellen van ‘de islam’ in het debat over integratie door de politiek niet goed werkt. De politiek zou moeten spreken over de mensen, in dit geval over ‘moslims’. Ieder individu gaat immers op zijn of haar eigen manier met religie om. De panelleden vonden het jammer dat de politiek haar aandacht voornamelijk richt op de probleemgevallen, terwijl er zo veel moslims zijn die wel hun draai gevonden hebben in de Nederlandse maatschappij.
De gesprekspartners van Mariëtte blijken vaak last te hebben van dit stigma, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan of stage. De aanwezigen waren het erover eens dat er gezocht dient te worden naar gemeenschappelijke waarden, naar de overeenkomsten die nieuwe en oude Nederlanders aan elkaar binden. Iedere inwoner van Nederland moet zich kunnen ontplooien binnen de grenzen van de rechtstaat. Degene die zich daar buiten stelt, moet aangepakt worden maar niet model staan voor anderen. Ook werd er opgeroepen om rolmodellen meer centraal te stellen in het debat. Zo laat je zien dat meedoen wel degelijk gebeurt. Speciale aandacht werd gevraagd voor kinderen. Goed onderwijs op jonge leeftijd geeft kinderen openingen om later beter te kunnen participeren. Afkomst of religie zouden daar geen rol in mogen spelen.
In de zaal leefde vooral onvrede over het ‘wij-zij’ denken, waarbij het gevoel heerst onder moslims dat ze zich constant moeten verdedigen voor gedrag en een gedachtegoed waarin zij zich niet herkennen. De onvrede constant als onderdeel van één homogene groep te worden gezien in plaats van als individu werd daarbij gekoppeld aan een ontevreden gevoel over de politiek die te weinig optreedt wanneer de moslims als groep onder vuur liggen. Daarbij heerst de opvatting dat onbekend onbemind maakt: wanneer een dialoog op gang komt blijkt het vaak wel mee te vallen en vallen veel vooroordelen weg.
Mariëtte kwam tot de conclusie dat het PvdA standpunt, dat de Islam er net als andere godsdiensten gewoon bij hoort in Nederland, wordt ondersteund. Deze stellingname werd tijdens het gesprek bevestigd. Tegelijkertijd wil de fractie niet voorbij gaan aan de problemen die momenteel spelen. De PvdA is altijd een partij geweest van emancipatie en polarisatie. Je kunt niet verder met je idealen als je de taboes niet wilt doorbreken. De idealen van godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting staan daarbij naast de idealen van emancipatie en gelijkheid.