AO PBO's: jaarverslagen moeten volgend jaar verbeterd zijn

Met dank overgenomen van P.E. (Pauline) Smeets i, gepubliceerd op woensdag 10 maart 2010.

'Volgend jaar moeten de jaarverslagen van de product- en bedrijfschappen aan de eisen voldoen. De schappen moeten zich houden aan hun Code Goed Bestuur'. Dat heeft Pauline vandaag naar voren gebracht tijdens het algemeen overleg in de Kamer met de minister van Sociale Zaken. 'Transparantie naar de achterban is prioriteit nummer één'. De minister beaamde dat.

Minister Donner van SZW voegde toe: 'Als volgend jaar blijkt dat de schappen niet goed presteren dan moeten er maatregelen komen'. Dat betekent dat de wet moet worden veranderd.

Lees de volledige inbreng van Pauline tijdens het AO:

Spreektekst SER-scan Jaarverslagen Bedrijfslichamen 2008

PvdA - Pauline Smeets

10 maart 2010

  • GESPROKEN WOORD GELDT -

Voorzitter,

Vandaag bespreken wij met de minister de Rapportage Scan Jaarverslagen 2008 van de Product- en Bedrijfschappen die uitgevoerd is door de SER.

Er is in de Tweede Kamer een fundamentele discussie geweest over de schappen, dit heeft geleid tot een aanpassing van de wet eind 2008. De schappen zijn verder gemoderniseerd en gedemocratiseerd. Voor de PvdA was en is dit van groot belang. De Code Goed Bestuur en de Draagvlaktoets zijn voor mijn fractie onontbeerlijk in die vernieuwingsslag van de schappen.

Voorzitter en waarom memoreer ik nog maar eens deze ‘vernieuwingen’? Omdat ik bij een eerste lezing van de scan niet vrolijk werd. De meeste schappen hebben bijvoorbeeld niet over alle principes van goed bestuur gerapporteerd. Maar toen ik er nog eens rustig voor ging zitten, moest ik toch ook concluderen dat de rapportering in het algemeen verbeterd is. En dat zegt de SER ook!

Maar wat mijn fractie wél verontrustend vind is, dat er bij een aantal schappen de zaak gewoon niet op orde is. De punten waarop een teruggang is waargenomen zijn

  • risicoanalyse,
  • bezwaar en beroep
  • en de financiële informatie.

Hoe is dit te verklaren? Heeft de minister oog voor dit proces? Heeft de minister voldoende grip op de schappen? Is hij voldoende betrokken bij de gang van zaken in PBO-land? De vraag aan de minister is of en hoe criteria worden opgesteld, dan wel afspraken worden gemaakt, om bij het volgende overleg in elk geval niet weer te moeten constateren dat er ‘nog verbeterpunten zijn’? Worden er mogelijk sancties overwogen bij onvoldoende scores?

Wat de PvdA-fractie betreft kan en moet de verantwoording beter.

Tegelijkertijd constateren wij dat er ook een aantal schappen is, dat wel op een goede manier aan de slag is. De SER noemt de goede voorbeelden met naam en toenaam. Leren de schappen wel van elkaar en worden best practices wel uitgewisseld? Graag een reactie van de minister.

Voorzitter, volgend jaar staat de draagvlaktoets op het programma. De draagvlaktoets moet een bevestiging zijn van het bestaansrecht als schap en géén ‘hobbel’ in de reguliere werkzaamheden. Transparantie van het beleid is prioriteit nummer één. Verantwoording moet worden afgelegd over de besteding en doeltreffendheid van de middelen aan de heffingbetalers, georganiseerde en ongeorganiseerde. Wij willen daarom zien dat de transparantie en communicatie bij een volgende scan apart en diepgaander wordt beoordeeld, waarbij de focus ligt op de ‘vertaling’ en verslaglegging naar de achterban. Graag een reactie van de minister?