Werkgever moet wensen schoonmakers serieus nemen

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) SpekmanĀ i, gepubliceerd op donderdag 25 maart 2010.

Flickr / Elger van der Wel

Schoonmakers moeten vaak voor een laag loon hartstikke veel werk doen en is er niet eens een plek om hun zuur verdiende boterham te eten. Daarom vind ik dat werkgevers, zeker als die werkgever de overheid is, de werkomstandigheden van schoonmakers sterk moeten verbeteren. Schoonmakers hebben net als iedereen recht op een fatsoenlijk loon.

Ze doen waardevol werk waar we met zijn allen sterk aan hechten. De rommel op Utrecht Centraal en andere treinstations heeft ons de afgelopen weken duidelijk gemaakt wat het betekent als het schoonmaakwerk niet wordt gedaan. Er moet vaak een hoop werk verricht worden voor weinig geld. Schoonmakers verdienen meer respect en een fatsoenlijke CAO. Ook op het gebied van (bij)scholing verdienen ze meer dan ze krijgen.

Vaak worden er weinig tot geen mogelijkheden tot scholing geboden en als de mogelijkheden er al zijn, dan worden ze afgescheept met een diploma waar je op de arbeidsmarkt weinig aan hebt. De werknemers die dat kunnen en de ambitie hebben moeten we stimuleren door te groeien naar andere functies. Daarom moeten we snel aan de slag met een verbetering van de werkomstandigheden in de schoonmaakbranche.