Op werkbezoek bij Spring Architecten in Rotterdam

Met dank overgenomen van R.A. (Roos) Vermeij i, gepubliceerd op dinsdag 13 april 2010.

Als Kamerlid heb je veel manieren om informatie te achterhalen. Kamervragen, debatten, soms kom je zelfs iets via de media te weten dat je nodig hebt om je werk te doen. Maar eerlijk is eerlijk, de leukste en interessantste manier om informatie in te winnen is een werkbezoek! Maandag 12 april had ik er weer één, bij Spring Architecten in Rotterdam deze keer.

  • Het bureau zit midden in de stad, in een stijlvol (open) ingerichte etage van een hoog pand uit de jaren ’60. De reden dat ik op bezoek was, had weinig te maken met de prachtige dingen die uit de vingers van de architecten komen, maar veel meer met de crisis en hoe ze daar bij dit bedrijf mee omgaan. De hele bouw- en architectuursector heeft het op dit moment lastig en hoewel de schade bij Spring nog meevalt is ook hier de klap hard aangekomen. Het bureau maakt daarom gebruik van de deeltijd-WW. Een groot deel van het personeel werkt een deel van de week, in het andere deel worden ze opgeleid in vakgebieden of competenties die ze nog niet hebben. Zo investeert Spring in de eigen mensen, en hebben de medewerkers nog profijt van deze moeilijke economische tijden. Ontwerpers leren aanbesteden, tekenaars leren presenteren. Ook worden er cursussen gevolgd. Hartstikke interessant voor het personeel en goed om te zien dat dit bedrijf de scholingsplicht uit de deeltijd-WW zo serieus neemt.

    Een paar punten van zorg waren er natuurlijk ook. Meest voornaam is daarbij helaas de slagvaardigheid van de overheid ‘zelf’. Sommige gemeenten hebben een passieve houding als het aankomt op bouwprojecten, die nota bene financieel gestimuleerd worden door de crisisgelden van de Rijksoverheid. Dat is een mentaliteit die we ons niet kunnen veroorloven; als er nu getreuzeld wordt komt het crisisgeld pas na de crisis beschikbaar! Dan helpt een instrument als de deeltijd-WW ook niet meer. Natuurlijk zijn er net gemeenteraadsverkiezingen geweest, maar over twee á drie weken zullen de colleges van B&W op hun plek zitten; dan is er geen tijd meer te verliezen. Lokale overheden moeten zich van hun besluitvaardige en dienstbare kant laten zien, in deze economische crisis kan de overheid het verschil maken.