Maandag 8 december 2008

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 8 december 2008.

Deze week een aantal belangrijke debatten. We hebben deze week een debat over de kredietcrisis en de landbouwbegroting (woensdag- en donderdagmiddag en -avond). Vandaag bezig geweest met de voorbereiding.

Volgende week donderdag heb ik een gesprek met de burgemeester van Laarbeek over het in nood verkerende dierenthuis in Aarle-Rixtel. Honderden dieren dreigen nog dit jaar op straat te komen staan door de mogelijke sluiting van de opvang van Stichting Dierenthuis in Aarle-Rixtel. Stichting Dierenthuis vangt een kleine 600 honden en katten op die door ziekte, ouderdom of andere redenen onplaatsbaar zijn. De rechtbank bepaalde gisteren dat de gemeente de opvang mag sluiten, omdat deze niet past binnen het bestemmingsplan. Hierin zou alleen ruimte zijn voor een dierenpension en niet voor een permanente opvang. Wij roepen de gemeente op haar diervriendelijke gezicht te laten zien, bijvoorbeeld door het wijzigen van het bestemmingsplan. In ieder geval mag niet worden overgegaan tot ontruiming tot er een goede oplossing is gevonden voor al deze dieren.

De Dierenbescherming meldt vandaag op haar site dat uit een recent gehouden opinieonderzoek in opdracht van de Dierenbescherming blijkt dat 98% van de Nederlandse bevolking vindt dat mensen die dieren verwaarlozen of mishandelen, gestraft moeten worden. Eenderde denkt dat dierenbeulen er in Nederland echter ongestraft mee wegkomen. Bijna 60 procent geeft aan de huidige straffen voor dierenmishandeling (maximaal 18.500 euro geldboete of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar) te laag te vinden en bijna iedereen (86%) denkt dat deze straffen bijna nooit worden opgelegd.

Bijna 90 procent van de bevolking vindt dat de rechter de mogelijkheid moet krijgen daders een houdverbod op te leggen als zelfstandige straf en zo’n 60 procent vindt dat dit houdverbod zelfs levenslang moet zijn. En als men ondanks dit houdverbod toch weer dieren gaat houden, dan wil ruim 80 procent dat de nieuwe dieren in beslag worden genomen.

Op dit moment stelt de strafbepaling niets voor en komen er nauwelijks zaken voor de rechter. Afgelopen vrijdagochtend was ik nog in Goedemorgen Nederland naar aanleiding van de erbarmelijke omstandigheden van pony’s en paarden in het dorp Nietap. Dierenverwaarlozing en -mishandeling komen heel veel voor, maar voor de opsporingsdiensten en ook voor dit kabinet heeft de bestrijding en bestraffing ervan weinig prioriteit. De Partij voor de Dieren dringt sinds haar entree in de Tweede Kamer aan op hogere straffen en een levenslang houdverbod, maar daar is op dit moment geen Kamermeerderheid voor. We blijven er echter voor strijden. We kunnen met onze twee zetels nu nog een vinger opsteken in het parlement, maar dat moet heel snel een vuist worden bij de volgende verkiezingen!

De minister heeft afgelopen zondag bij het radioprogramma Vroege Vogels bekend gemaakt dat zij de gemeenten oproept zuiniger om te gaan met bomen. Ze maakte ook bekend dat de Bomenstichting 80.000 euro krijgt voor een project dat burgers en gemeenten beter met elkaar laat communiceren. De Partij voor de Dieren had al eerder gevraagd om een actievere minister. Opvallend is dat de minister dit voorjaar nog geenszins van plan was zich te mengen in wat zij noemt gemeentelijke aangelegenheden en wilde ze ook de bomenactie van de Bomenstichting niet ondersteunen. Ben blij dat ze zich alsnog iets actiever opstelt, alhoewel ik van de minister verwacht dat ze landelijk beleid maakt met betrekking tot het groen in en rondom gemeenten. Immers, het betreft een gemeentegrensoverstijgend belang.

Tot morgen!