SGP - Hoofdinhoud
O Secretaresses Groot Plezier
O Samenwerken Geen Probleem
O Stabiliteits- en Groei Pact
Maak uw keuze...
Donderdag was het de zogenaamde Internationale Secretaressedag. Nu worden dit soort dagen natuurlijk vooral in het leven geroepen om de middenstand te helpen, maar laten we eerlijk zijn: waar zouden we zijn zonder onze secretaresses! En dus hebben wij als Kamerleden onze secretaresses een mooie bos bloemen gegeven; Esmé en ik mochten de honneurs waarnemen voor onze Melanie! Ik heb er telkens weer bewondering voor hoe zij dat werk van afspraken maken, dossiertjes printen, ff iets afzeggen, je agenda bijwerken, een telefoontje aannemen en ga zo maar door allemaal tegelijk kunnen afhandelen. Oh, en dan vergeet ik nog het geregelde fruit halen dat Melanie doet om onze ongezonde levensstijl wat in te tomen…Klasse, en een bloemetje meer dan waard!
De woensdag ervoor had de SGP-er Kees van der Staaij dit kennelijk al gedaan. En ik moet zeggen: een originele tweet kwam daarbij te voorschijn!
Over SGP gesproken: de nieuwe man op de lijst, dhr. Dijkgraaf, wil weer meer samenwerking in de Tweede Kamer tussen onze partijen. Hij houd niet zo van “katten”. Dat is een mooi signaal. Als Christenen de handen ineen slaan en samenwerken is dat een krachtig signaal naar de samenleving. Natuurlijk zijn er verschillen, dat zal ook niemand ontkennen. Maar daar waar de overeenkomsten duidelijk zijn moet je elkaar versterken.
Gisteren is in de Kamer uitgebreid gesproken over de situatie in Griekenland. En dat vlak voordat minister De Jager als een haas eerder weg moest omdat de vliegvelden eerder gesloten werden vanwege de aswolk uit IJsland. (Ook daarover verscheen een schitterende tweet: as uit IJsland is dat bankroet?)
In de discussie met de Kamer hebben we nadrukkelijk aandacht gevraagd of de gekozen route van Europa niet leidt tot een precedent. Boodschap is duidelijk van de huidige regeling: geld lenen van Eurozone-leden is niet gemakkelijk en niet goedkoop. Maar de vraag is of er toch niet het signaal uit zal gaan dat Europa landen niet laat vallen, en dat er niet snel genoeg hard ingegrepen wordt door een land wat er belabberd voor staat. Is de hoogte van de te betalen rente en de bijbehorende terugbetalingsverplichting afschrikwekkend genoeg dat andere leden binnen de unie dat niet als makkelijke route zullen gaan beschouwen. De minister gaf aan dat de financiële markten duidelijkheid vroegen wat de regeling nu precies in zal houden. Er was geen rust rondom de renteontwikkeling voor Griekenland. Nu lijkt die rust wel ingetreden.
De nauwe samenwerking met het IMF sluit aan bij de wensen van de ChristenUnie. Het is dan ook belangrijk dat het ook zo gaat werken. Uit de afspraken blijkt toch dat de verhouding in de bijdrage van de EU en het IMF niet gelijk aan elkaar is. IMF en Europa zullen gelijk optrekken als het tot daadwerkelijke uitkering van geld aan Griekenland komt.
Het is geen ideale route. Als bijvoorbeeld een land als Spanje, dat ook zijn begroting niet op orde heeft, om hulp zal bedelen kan Europa dat al nauwelijks meer oplossen gezien de omvang van de bedragen. En dus komen we in deze discussie terug op dat buitengewone goeie Groei- en Stabiliteitspact waar ieder land zich ook aan zal moeten houden. Je ziet, daarmee dollen geeft vroeg of laat grote problemen. Nederland is in het verleden nog wel eens uitgelachen als wij, vooral ook naar de grote landen die boven de 3% tekort zaten, ons boos maakten over het schenden van die afspraken. Maar als een groot land zich al met moeite of niet aan de regels houdt, waarom zou een kleine economie dat dan wel doen? En dus is er geen ruimte meer om af te wijken van het SGP; iedereen zal zich er aan moeten houden, anders kunnen we de euro wel opdoeken.
SGP? Iedereen zal zich eraan moeten houden? Waar doet mij dat nu ineens weer aan denken…
ernst