Verkiezingen: ondernemerschap stimuleren

Met dank overgenomen van P.E. (Pauline) Smeets i, gepubliceerd op dinsdag 20 april 2010.

Ondersteuning van kleine ondernemers, de regeldruk aanpakken en innovatie stimuleren. Dat zijn de drie voornaamste items waar de PvdA in het verkiezingsprogramma de aandacht op richt. Ondernemerschap is immers de bron van innovatie en economische groei en moet daarom worden gestimuleerd.

Het volledige standpunt van de PvdA ten aanzien van Ondernemerschap luidt als volgt:

Ondernemen

Ondernemerschap is de bron van innovatie en economische groei. De PvdA wil ondernemerschap dan ook stimuleren. Het is cruciaal voor een sterke economie en werkgelegenheid. Om sterk te blijven, moet er daarom ruimte zijn voor ondernemen en voor innovatie. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is de banenmotor van onze economie en de plek waar veel vernieuwing wordt gerealiseerd. De PvdA vindt het ook van belang dat grote multinationals in Nederland blijven. Een goed industriebeleid versterkt de concurrentiepositie van bedrijven.

Onze oplossingen

Ondersteuning van kleine ondernemers

De PvdA wil een vereenvoudiging van - en ondersteuning door fiscale maatregelen. Wij streven naar één winstbox in de belastingen voor ondernemers en naar afschaffing van het urencriterium. We stimuleren starters en doorgroeiers. De aftrek voor starters gaat omhoog, evenals de MKB-winstvrijstelling. Tegelijkertijd verlagen we de zelfstandigenaftrek.

Voor ZZP’ers wil de PvdA een wettelijk verplichte verzekering voor de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Zo voorkomen we dat onverzekerde ZZP’ers bij ziekte of arbeidsongeschiktheid in de bijstand belanden.

Regeldruk aanpakken

Ondernemers moeten zich bezig kunnen houden met het eigenlijke werk: het ondernemen. De PvdA gaat door met het verminderen van de administratieve lasten. Immers, als de ondernemer in de dagelijkse praktijk voelt dat de regeldruk vermindert, dan heeft dat een positief effect op de bedrijvigheid. We gaan snoeien in het woud van regels bij het aannemen van personeel en bij doorgroei. We stellen een nullijn in voor wetgevingskosten: de baten voor ondernemers moeten groter zijn dan de kosten. Wij willen dat ondernemers bij één loket terecht kunnen voor al hun vragen aan de overheid. Via www.antwoordvoorbedrijven.nl is dit gerealiseerd.

Innovatie stimuleren

Innovatie is cruciaal voor het ondernemerschap. Daarom moet de ondernemer gestimuleerd worden om op creatieve wijze kennis en ervaring te combineren. De PvdA vindt het daarom van groot belang dat ondernemers gestimuleerd worden om samen te werken in (economische) netwerken.