Schoonmakers krijgen de CAO die ze verdienen - Hoofdinhoud
De schoonmakers zijn een stap dichter bij een goede CAO. Op de site van de Volkskrant las ik dat een akkoord binnen handbereik ligt. Ik heb de vakbondsbestuurders direct gebeld om ze te feliciteren. Het is goed om te zien dat schoonmakers die vaak op onmogelijke tijden hun werk moeten doen een beter salaris en de eerste scholingsmogelijkheden krijgen. Ik blijf me in ieder geval inzetten voor betere arbeidsvoorwaarden en het recht op scholing.
Enkele weken geleden liet ik al weten dat ik het broodnodig vind dat werkgevers in de schoonmaakbranche de wensen van hun personeel serieus nemen. De beloning stond in geen verhouding tot het geleverde werk. Iedereen heeft de afgelopen weken de rommel op de stations gezien. Schoonmakers doen belangrijk werk dat een goed salaris en waardering verdient.
Bij de stakingsacties werd duidelijk dat er een hoop moet gebeuren. De indruk die ik kreeg van de verhoudingen tussen baas en werknemers is niet om over naar huis te schrijven. Zo heb ik met eigen ogen moeten zien dat een baas tegen één van z’n werknemers zei: 'Je vakantie kun je op je buik schrijven.' We kunnen het niet toestaan dat werkgevers hun personeel zo grof intimideren. Gelukkig worden er nu eindelijk een paar goede eerste stappen gezet om dit soort narigheid uit de wereld te helpen.
Het 'convenant voor goed opdrachtgeverschap' is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Ik vind het goed dat werkgevers en werknemers van elkaar weten wat ze van elkaar kunnen en mogen verwachten. Daarnaast vind ik het van groot belang dat de schoonmakers meer recht krijgen op scholing. Dat werknemers die moeite hebben met de Nederlandse taal nu de kans krijgen om de taal te leren is daartoe een eerste stap. Eigenlijk zou elke werkgever dit soort opleidingen moeten aanbieden, want ook werk begint met taal!