Hollanditis

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op zaterdag 27 februari 2010.

Op de tweejaarlijkse Conference of Foreign Affairs Committe Chairs (COFACC) van de EU lidstaten, die ditmaal in Madrid gehouden werd,was de val van het Nederlandse kabinet een steeds terugkerend thema. Verbazing alom en mijn collega van the House of Commons, Mike Gapes, herinnerde zich de 'Dutch disease' ten tijde van de kruisraketten. Maar hij vond de nu ontstane situatie serieuzer en waarschuwde de overige landen tegen een spread of Hollanditis. Gevraagd naar de beweegredenen van de PvdA om juist op deelname aan een NAVO missie een kabinetsbreuk te forceren, probeer ik de termen rug recht houden en afspraak is afspraak uit mijn keel te krijgen. We leven toch niet in een foto? We hebben president Obama en een nieuwe strategie. We helpen jullie toch ook als er wat in Nederland gebeurt?, aldus Ruprecht Polenz, voorzitter buitenlandcommissie Bundestag. De Spaanse voorzitter, zelf socialist, begreep niet dat de PvdA wel instemde met een verzoek van Bush destijds, en niet met een verzoek van Obama. De New York Times en de Economist werden onder mijn neus gedrukt met hoofdredactionele commentaren Dutch retreat en Wild things.

In Nederland hebben we het al niet meer over onze internationale verplichtingen en dompelen we ons onder in de provincie. Treurig.

Van januari-febrari 2010

Het waren interessante dagen. Hoge vertegenwoordiger lady Ashton had de terechte keuze gemaakt om vanuit de Oekraine niet naar de defensieministers in Mallorca, maar naar ons te vliegen. jammer voor Jack, die in Mallorca op haar zat te wachten! onder 'lees verder' verslag van haar bijdrage en van discussie met Zapatero en Moratinos.......

de Spaanse Minister President Zapatero noemde de 2020 stratefie voor economische groei als speerpunt. Ook gaf hij hoog op over de G20 als het belangrijkste forum voor een nieuwe economische wereldorde. Hij ruikt een Spaanse kans nu Nederland dankzij de PvdA waarschijnlijk geen nieuw ticket zal krijgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Moratinos sprak na de premier en beantwoordde twee uur lang vragen. Over Afghanistan en de val van het Nederlandse kabinet bleef hij diplomatiek: ik respecteer ieders positie. Er is een nieuw strategisch plan voor Afghanistan na de Londen conferentie. Ieder land moet daar een passend antwoord op geven. Spanje doet dat en zendt meer troepen. ( kan NL weer in zijn zak steken!) De EU moet een actievere rol spelen en ieder land zijn eigen soevereine besluit. Maar we moeten de Afghan battle winnen van het terrorisme.

Om 18.30 uur kwam lady Ashton, rechtstreeks uit Kiev. Ik heb haar eerste openbare hearing in het Europese Parlement gehoord en was daar niet erg van onder de indruk. Nu kwam ze veel beter over. Ze benoemde haar 3 prioriteiten.

Van januari-febrari 2010

de 3 prioriteiten van Ashton:

1.de vorming van de EEAS ( European External Action Service), zeg maar een Europese diplomatieke dienst. Wij noemen dit EDEO, maar ik stel voor om te wennen aan de Engelse afkorting EEAS.

  • 2. 
    De buren van de EU. De EU zal beoordeeld worden op de wijze waarop bijgedragen wordt aan stabiliteit in de buurstaten.

3.Strategische relaties. Hierbij noemde ze haar reeds afgelegde bezoek aan Washington en Moskou. Binnen een paar weken gaat ze naar China. Daarnaast speciale aandacht voor de BRIC landen: Brazilië, India en Zuid Afrika.

Ze gaf aan de uitkomst van de Londen conferentie over Afghanistan belangrijk te vinden en positief te zijn over de rol van de EU. Ze liet zich wijselijk niet uit over haar Nederlandse PvdA vrienden.

Vlak vóór de val van het kabinet was ik in het NAVO hoofdkwartier voor een opname van een discussieprogramma onder leiding van Jamie Shea, de NAVO first PR officer. We spraken over het strategisch concept van de NAVO. De rol van Nederland met o.a. vice voorzitter Jeroen van de Veer in de groep Allbright, werd geprezen. Ook de actieve bijdrage aan de wereldwijde discussie door minister Verhagen werd aangehaald. Jamie Shea zei: The Dutch are a responsible NATO Ally and we respect their commitment to Afghanistan. Dat was twee weken geleden, nu heeft ons land rode uitslag van de Hollanditis.....

Van januari-febrari 2010