Prinses Anne in Edinburgh

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op zaterdag 14 november 2009.

Dit weekend ben ik voor de parlementaire assemblee van de NAVO in Edinburgh. Gisteren was het prachtig weer en ik heb gelukkig meteen een foto gemaakt van het uitzicht vanuit mijn hotelkamer. Het hotel ligt midden in de stad en ik kijk uit op het kasteel.

Van november-december 2009

's Middags begon het te regenen en dat doet het een dag later nog. De conferentie begon vandaag om 8 uur en eidigde om 6 uur. Dus in het donker weg en in het donker terug. In het donker met regen ziet het er hier wat minder aantrekkelijk uit!

Gisteravond werd het Standing Committee uitgenodigd door prinses Anne en haar man vice admiraal Timothy Laurence( ik wist niet dat ze weer getrouwd was!) in the Palace of Holyroodhouse. Bij de ingang stonden doedelzakspelers en kregen we instructie hoe we de prinses moesten begroeten:

On first meeting the Princess either a bow of the head (from either gender) or a curtsey (females) is customary. On first meeting the Princess she should be adressed as 'Your Royal Highness',thereafter she should be adressed as 'Ma'am'( to rhyme with 'ham'). Door dat laatste zinnetje in de instructie moest ik steeds aan ham denken. We werden door lakeien met hellebaarden door lange gangen geleid die verlicht waren met toortsen. In de bus was ons ook gezegd dat we in het paleis niet naar de wc kunnen omdat er geen wc in het paleis is. Het gezelschap werd in een grote zaal geleid, die vol hing met schilderijen van Schotse koningen en koninginnen. Het viel op dat het zonder uitzondering uitzonderlijk lelijke lieden waren. Wellicht was er enige inteelt in het Schotse koningshuis. Prinses Anne kwam binnen en gaf iedereen een hand. Ik was uitgenodigd aan de tafel van de prinses omdat ze graag over paarden spreekt. We schreden naar een andere grote zaal vol met ronde tafels. Ik zat naast het hoofd van de Britse delegatie en naast hem zat de prinses. Aan mijn andere kant zat een aardige man die een lint droeg met daaraan een plakkaat van aardewerk. Op zijn naambordje stond : the Lord Provost. Ik vroeg hem of hij behoorde tot de hofhouding van de prinses, maar lord Provost blijkt de titel van de burgemeester van Edinburgh te zijn. Naast hem zat the Lord Speaker of the House of Lords. Ook dit is een aanspreektitel want deze titel behoorde tot the Rt. Hon. the Baroness Hayman. Een vrouw die je Lord moet noemen! Kortom ik zat met mijn neus in de Britse boter, maar het was allemaal erg ingewikkeld! Tijdens het hoofdgerecht wendde prinses Anne zich tot mij en vroeg waar ik vandaan kwam. Ik zei dat ik in de buurt van Boekelo woonde en ze veerde meteen op en vertelde enthousiast dat ze de military van Boekelo geweldig maar zwaar vond. vervolgens hebben we dus uitgebreid over paarden gediscussieerd en heb ik een deal gemaakt met de prinses. Ik ga mijn best doen om de lange afstandtransporten van slachtpaarden te stoppen en de prinses gaat in het Uk en bij haar moeder pleiten voor het inzetten van vaccinatie als er ooit weer Mond- en Klauwzeer uitbreekt in het Verenigd Koninkrijk. Al met al was het een genoegelijke avond. O, ja: het menu: vooraf Schotse zeevis, hoofdgerecht Schots Aberdeen Angusbiefstuk en het dessert bestond uit Scots ijs met Schotse chocolade. Bij de koffie kregen we nog Schotse whisky. Toen ik zei dat de Schotse zeevis misschien wel vanuit het Nederlandse deel van de Noordzee was komen zwemmen, werd die mogelijkheid volledig van de hand gewezen. We gingen vervolgens met een Schotse bus terug naar ons Schotse hotel alwaar ik in mijn Schotse bed dook. Ach ze zijn maar een beetje chauvinistisch, die Schotten...