Wildbeheer in Staverden

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op zondag 18 oktober 2009.

Door enorme sneeuwstormen kon ik gisterochtend niet vertrekken vanaf het vliegveld bij Lviv. Na een halve dag wachten, vertrok er toch een vliegtuig. Gisteravond te laat thuis om nog aan te sluiten bij de studiedagen van de fractiecommissie LNV. Maar vanochtend om half tien was ik present in Staverden waar we ons lieten bij praten over het beheer van een landgoed en over het wildbeheer.

Van september-oktober 2009

Op de noord- west Veluwe lopen ongeveer 220 edelherten en enkele duizenden wilde zwijnen. Deze dieren richten de nodige schade aan in het bos, zijn een risico voor de verkeersveiligheid en moeten daarom niet te veel in aantal toenemen. Daarnaast is er het belang van dierenwelzijn, bosverjonging en de zichtbaarheid van het wild bevorderen.

De jachtopzichter beveelt de Duitse methode aan: de aanzit/bewegingsjacht. Dit is geen drijfjacht, maar zorgt wel door het strategisch plaatsen van jagers en het gering opschrikken van het wild, voor een goede mogelijkheid om het wild te beheren. Deze vorm van jacht is nadrukkelijk geen drijfjacht.

Tijdens de discussie liepen we over het prachtige landgoed Staverden en genoten van de herfstkleuren, de herfstgeuren en de herfstzon. Wat een verschil met de sneeuw in Lviv!

Van september-oktober 2009

De fractiecommissie LNV in het Geldersch Landschap...