Nijmegen 65 jaar bevrijd.

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op zondag 20 september 2009.

De brug over de Waal was vanmiddag het middelpunt van de herdenking van de bevrijding van Nijmegen. Er was een parade die werd afgenomen door de koningin en prins Philip. Vele veteranen met de borst vol medailles waren aanwezig. Ze kwamen in bussen aan en werden door het talrijke publiek verwelkomd met groot applaus. hartverwarmend en ontroerend om te zien hoe velen deze oude veteranen eren en danken voor onze, mede door hen verkregen vrijheid. Prins Philip is beschermheer van de Grenadier Guards, de berenmutsen. Er is zelfs een Nijmegen compagnie, die dagelijks Buckingham palace bewaakt.

Van september-oktober 2009

de koningin controleert de Grenadier Guards.

lord Carrington was commandant van deze troepen en leidde hen naar de brug. Hij was vandaag ook aanwezig en ik sprak met hem tijdens de parade. Ik bedankte hem en hij zei; Why? Toen ik antwoordde dat we onze vrijheid mede aan hem hadden te danken, antwoordde hij: ach, dat is zo lang geleden...

De burgemeester van Heumen vertelde over de luchtlanding die gisteren in zijn gemeente werd overgedaan door een 88 en een 90 jarige veteraan...( lees verder)....

Ze sprongen beiden met een parachute uit een vliegtuig en de 88 jarige kwam op zijn schouder terecht en moest naar het ziekenhuis met een ontwrichte schouder. Zijn 90 jarige collega zei tegen hem: ik zei je vroeger al dat je op je voeten moest neerkomen!

Van september-oktober 2009

Er werden kransen gelegd door de koningin, de minister van defensie, prins Philip en de ambassadeurs van canada en Polen. Namens de Amerikanen legden de ambassadeur en generaal Petraeus een krans. Ook de Duitse ambassadeur Laufer legde een krans waarop de duizenden aanwezige Nijmegenaren minutenlang applaudisseerden. Ik vond het groots en een teken dat Duitsland weer volledig geaccepteerd is, ook door deze mensen waarvan velen ongetwijfeld zijn opgegroeid met verhalen over de gruwelen van de oorlog in Nijmegen.

Van september-oktober 2009

generaal Petraeus met enkele veteranen.

generaal Petraeus is de opperbevelhebber van Central Command. De Amerikanen hebben de wereld opgedeeld in een aantal zones en central command is de zone waar het gehele midden oosten en Afghanistan in ligt. Afgelopen vrijdag was ik bij een lunch in het vredespaleis waar deze generaal een uur lang een briefing gaf over de situatie in Afghanistan en Irak. Deze generaal is een expert in counter insurgency, de bedenker van de Anaconda strategie en de uitvoerder van de surge in Irak. Een zeer indrukwekkende man met een zeer interessante visie.