De maat is vol in Schiedam!

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op zaterdag 18 juli 2009.

Gisteren wederom op werkbezoek geweest in Schiedam. Bestuur en fractie zijn daar erg actief en als oud Schiedammer kom ik graag in Schiedam om te leren van de problematiek in de steden. Het CDA voelt zich betrokken bij de stad en onze fractievoorzitter Pieter van Geel heeft vorige week een aanpak van de veiligheidsproblematiek in de steden gepresenteerd. De titel van het stuk is 'de maat is vol'. Ik heb dit stuk aangeboden aan burgemeester Verver van Schiedam en aan de fractievoorzitter van het CDA in Schiedam, Ad Hekman.

Het stuk staat op mijn website ook onder 'publicaties'en daar kunt u het downloaden.

 

Van juli-augustus 2009

CDA fractievoorzitter Ad Hekman krijgt op de Grote Markt in Schiedam het CDA rapport: de maat is vol!

CDA-Fractielid Wim Meijboom had een heel programma samengesteld rond particuliere woningverbetering in Schiedam. Schiedam kent een prachtwijk, Nieuwland, en daar gaat veel geld naar toe. Maar ik ben het geheel met de lokale CDA fractie eens dat er meer aandacht moet zijn voor de oude wijken in centrum, west en zuid. Ik schrok van de enorme verzakkingen en de gevolgen van paalrot, palenpest en negatieve kleef. Onder -lees verder- volgt nadere uitleg en foto s !

Schiedam maakt werk van particuliere woningverbetering en dat is ook hard nodig. Hele straten zakken meer dan een centimeter per jaar en dat heeft enorme gevolgen voor de woningen. Je ziet dat deuren soms al wel een meter boven het straatniveau zitten of dat het ene huis een ander helemaal wegdrukt.

 

Van juli-augustus 2009

je zal maar eigenaar zijn en weten dat je woning in waarde daalt door verzakking. Huizen zijn gebouwd op houten palen waar zwammen en andere ziektes in kunnen komen, met name door lagere grondwaterstand. Dit heet dan paalrot en palenpest. Huizen kunnen ook op stalen palen zijn gebouwd en dan is er geen elasticiteit waardoor huizen min of meer kantelen of scheef trekken.

 

Van juli-augustus 2009

Hier bekijk ik met projectleider Ruud van Workum de voordeuren van een aantal panden op de prof. Kamerlingh Onneslaan. Pand 139 wordt opzijgedrukt door pand 137 en duwt zelf weer tegen pand 141.

We mochten bij mevrouw Snikkers ook binnen de schade opnemen. Zij bleek vroeger mijn vader als huisarts te hebben gehad. Mensen kunnen geen kant uit. Huis verkopen, lukt niet en opknappen is duur. De gemeente werkt hier hard aan en het CDA Schiedam heeft groot gelijk dat ze hier aandacht voor vraagt.

 

Van juli-augustus 2009

Wethouder Yorick Haan liep mee en laat hier de ruim een meter verzakte Wattstraat zien. Deze kundige en vriendelijke wethouder is met vrijwel de gehele fractie uit de SP gestapt en vormt nu een onafhankelijke lokale partij. Alle begrip voor deze stap maar dan mis je natuurlijk de aansluiting bij de landelijke politiek....

 

Van juli-augustus 2009

hier de achterkant van een verwaarloosd pand. Let op de gigantische verzakking.

De dag wordt afgesloten op de Grote Markt in Schiedam waar een interview wordt opgenomen door Look TV, de Schiedamse TV zender. Interviewer is Jan Willem de Boer die ik nog ken van mijn middelbare schooltijd op het Stedelijk Gymnasium.

 

Van juli-augustus 2009

We halen tijdens het interview allemaal oude herinneringen op. Intussen arriveert bij het oude raadhuis een bruidsstoet in koetsjes met paarden ervoor. Zo zijn mijn ouders en mijn zus hier ook getrouwd! Ik voel me weer helemaal thuis in Schiedam....