Terugblik op Bosnië-Herzegovina

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op maandag 23 maart 2009.

Gistermiddag weer terug uit Sarajevo en dan word je meteen opgeslokt door de grote hoeveelheid mails en het voorbereiden van de komende week. Morgen een debat met de Minister President over de uitkomsten van de Europese Raad. Maar toch zit ik met mijn gedachten nog veel in Sarajevo.

Van maart-april2009

Vanuit het hotel heb ik in de voorgaande weblogs verslag gedaan, maar het lukte mij niet om foto's te plaatsen. Daarom hieronder nog een foto impressie ( klik op 'lees verder'en bij sommige computers moet u dan naar beneden scrollen omdat ik de foto's in groot formaat weergeef).

 

Van maart-april2009

het mysterie van de Bosnische vlag.

Ik schreef hierover in een eerder weblog. Deze vlag heeft 7 hele en 2 halve sterren en het wapenbord op de achtergrond heeft 5 en 2 halve sterren. We vroegen aan de vice minister van buitenlandse zaken wat nu het officiële aantal sterren is en waar deze voor staan. Zij wist het antwoord niet en de aanwezige Bosnische parlementsleden ook niet! Tekenend voor het nog ontbreken van een gevoel van Bosnische identiteit!

Van maart-april2009

hier zit ik de conferentie voor. naast mij zit Raffi Gregorian, de deputy High Representative voor Bosnië. Een nieuwe High Representative is zojuist benoemd, de Oostenrijkse diplomaat Valerio Ingko. Namens de internationale gemeenschap heeft deze Hoge Vertegenwoordiger vergaande bevoegdheden en daarmee is duidelijk dat er nog geen sprake is van een volledige soevereiniteit. Naast Gregorian de vice minister van Buitenlandse Zaken Ana Trisic.

Van maart-april2009

Interview voor de Bosnische televisie. Pers was in grote getale aanwezig.

Sfeerbeelden uit Sarajevo.

Van maart-april2009

tijdens pauzes ga ik altijd zoveel mogelijk een frisse neus halen. Nu was dat fris letterlijk te nemen want voortdurend viel er natte sneeuw. hier een typisch straatbeeld.

Van maart-april2009

Het centrum van Sarajevo ziet er typisch Turks uit. geen wonder want tot 1878 was Bosnië onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De Turken waren in die tijd echter zeer tolerant ten aanzien van religie. In het centrum van Sarajevo staat ook een grote synagoge en diverse kerken.

 

Van maart-april2009

tijdens een avondwandeling belandde ik opeens midden in een islamitische begraafplaats. Het sneeuwde en de sfeer gaf me het gevoel in het boek 'sneeuw'van Orhan Pamuk rond te lopen!

 

Van maart-april2009

tekenen van nostalgie naar het Tito tijdperk

 

Van maart-april2009

Kledingzaak in de sneeuw

 

Van maart-april2009

na afloop van de conferentie was er een excursie naar Jahorina, het Olympische sportcomplex op een berg net buiten Sarajevo. Op 17oo meter hoogte sneeuwde het enorm en hier bleef de sneeuw liggen. Geen wonder want het was -10 graden! Samen met secretaris-generaal David Hobbs van de NAVO parlementaire assemblee wijs ik hier naar het ingesneeuwde hoofdkwartier van een concurrerende parlementaire organisatie!