Opvang van dieren

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op woensdag 11 maart 2009.

Vanmorgen een overleg met minister van landbouw en staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken over de opvang van dieren. Weggelopen honden en katten worden opgevangen in asiels en dat is een verantwoordelijkheid van gemeentes. Natuurlijk ligt de eerste verantwoordelijkheid voor huisdieren bij de eigenaar.

Moeilijker ligt het voor dieren in het wild. Je mag nog geen egel of eekhoorntje opvangen. Enkele jaren geleden hebben mijn kinderen een gewonde gierzwaluw opgevangen en een aantal dagen verzorgd. dat mag waarschijnlijk ook niet. Vreemd. Een dier dat verwilderd is en in de natuur rondloopt mag je weer wel opvangen! er lopen en vliegen heel wat exoten rond in Nederland, wasberen, halsbandparkieten, Amerikaanse eekhoorns en die mogen weer wel opgevangen worden......

Uitgangspunt is dat in de natuur levende dieren als populatie moeten worden bekeken en dat individuele dieren niet geholpen moeten worden. Daar ben ik het mee eens, behalve als je tegen een zorg behoevend dier aanloopt. Dan heb je een zorgplicht. Vanmorgen heb ik gepleit voor meer ondersteuning voor opvangcentra voor inheemse bedreigde diersoorten. Nu is het zo dat de opvang van apen gesteund wordt via bijv. de postcodeloterij en de opvang van eekhoorns niet. De staatssecretaris beloofde dit punt op te pakken. Daarnaast heb ik met succes gepleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken in het NOP, Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien, naar aanleiding van de beantwoording van mijn vragen. De minister zegde dit toe. Het is prettig als je punten worden overgenomen! Lees mijn inbreng van vandaag onder standpunten/dieren.