NPV New York 2

Met dank overgenomen van H.E. (Harm Evert) Waalkens i, gepubliceerd op vrijdag 30 april 2010.

Vrijdag 30 april

De conferentie ging vandaag over kernwapenvrije zones en de verdragen die daaronder liggen. Enkele specialisten gaven een overzicht van de ontwikkelingen binnen die kernwapenvrije zones en de betrokkenheid daarbij van de kernmachten.

Vandaag sprak de burgemeester van Hiroshisma, president van de burgemeesters van kernwapenvrije gemeentes. In een indrukwekkende speech riep hij de internationale gemeenschap om door te gaan met hun inspanningen op het gebied van ontwapening, en de verdere verspreiding van kernwapens vooral tegen te gaan. Ook deed hij een oproep om het vreedzaam gebruik van nucleaire stoffen streng te contoleren. Hij deed dit met een metafoor die erg tot de verbeelding sprak.

Ouders die hun kinderen waarschuwen om niet met vuur te spelen, zei hij, laten ook hun kelder niet vol lopen met benzine bij wijze van opvoedende dreiging. Een onzinnige dreiging die hij vergeleek met het hebben van kernwapens. Ook het bezit van deze wapens haalt de dreiging niet weg. Integendeel: het lokt zeer gevaarlijke situaties uit die de wereld zeker niet veiliger maken.

Verder refereerde hij aan de Tweede Wereld Oorlog waarin zijn stad en Nagasaki getroffen werden door een nucleaire bom. Als president van de burgemeesters van kernwapens vrije gemeenten nodigde hij de conventie uit om naar Hiroshima te komen om zelf de gevolgen van de bombardementen in zich op te nemen en zich daardoor nog meer rekenschap te geven van de ondraaglijke gevolgen van kernwapengebruik.

Discussie

Natuurlijk waren ook de tegenwerpingen van het volledig en eenzijdig afschaffen of verminderen van het kernwapenarsenaal niet van de lucht. Vaak werden daarbij de uitlatingen van Obama aangehaald, evenals de afspraken die hij gemaakt heeft met de Russen om tot een vermindering van het kernwapenarsenaal te komen. Belangrijk is dat het onderwerp een realistische en uitgebalanceerde behandeling krijgt. Het momentum is er nu. Binnen de delegatie hebben we natuurlijk ook gesproken over de uitvoering van de motie van Velzen cs. Die roept onze regering op om de VS en de NAVO duidelijk te maken dat er wat Nederland betreft zo snel mogelijk concrete afspraken liggen over het terughalen van de in Europa gestationeerde kernwapens.

De ambtelijke staf op de permanente vertegenwoordiging reageert overigens heel voorzichtig op de uitvoering van de aangenomen motie. Ik ben benieuwd in hoeverre onze minister van buitenlandse zaken hier volgende week onze Nederlandse positie zal toelichten. Met het aannemen van de motie is wel degelijk een stap gezet, die nu door de NAVO en de andere EU landen zal moeten worden geïnterpreteerd (en omgezet in daden).

Ben nu zeer benieuwd hoe t statement van de EU delegatie zal luiden. Engeland en Frankrijk zijn als kernmachten natuurlijk in een heel andere positie dan bijvoorbeeld Zweden, Oostenrijk en nu ook Nederland.

Harm Evert