Vrij Links denken

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op maandag 17 mei 2010.

Links is ook niet meer wat het geweest is. Er is conservatief links, progressief links maar ook vrijzinnig links. Met een aantal andere Vrij Linkse denkers geef ik een aantal suggesties voor een vrij zinnige koers van links.

In een land dat dreigt te versplinteren is het sociaaldemocratische ideaal van de boel bij elkaar houden - arm, rijk, wit, zwart, laagopgeleid, hoogopgeleid, homo, hetero, gelovig, ongelovig - noodzakelijker dan ooit. Maar in de Haagse praktijk is daar weinig van te merken: een groot deel van het politieke handwerk draait om het verdelen van onsjes belangenbehartiging over verschillende groepen, die we een beetje van dit of dat beloven. Het grote verhaal, ons ideaal verzandt dan makkelijk in de politieke strijdjes om de puntjes.

De idealen van de PvdA draaien immers niet om de vraag of je voor of tegen JSF-vliegtuigen, de aanpassing van de AOW of het ontslagrecht bent, maar om de waarden die we samen nastreven: vrijheid, solidariteit, gelijkheid. Te vaak blijven wij - volksvertegenwoordigers, bewindslieden, partijnotabelen - in onze verhalen voor de kiezer hangen op het niveau van wetten en middelen. Aan het uitdragen van de waarden die onze keuzes zouden verhelderen komen we niet toe.

We zullen concrete politieke keuzes uit het verleden onder de loep moeten nemen en ons afvragen of ze nog bijdragen aan het realiseren van onze idealen. In dit artikel doen wij een aantal voorstellen voor een bijgestelde koers, op de culturele agenda, de democratische agenda en de sociaaleconomische agenda.

Lees het hele artikel in onderstaand document.

Het artikel werd gepubliceerd in Socialisme en Democratie van maart 2010

Documenten