VNO-NCW moet nieuwe stijl vakbond toejuichen

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op donderdag 20 mei 2010.

Vandaag in het FD: VNO NCW maakt zich zorgen om de nieuwe tactiek van de vakbond FNV om nieuwe groepen werkenden aan te spreken. Door al die nieuwe groepen vreest VNO NCW voor het voortbestaan van het poldermodel. Maar dat is een rare angst als onder het poldermodel verstaat dat alle belangen worden meegewogen.

Door het zogeheten ‘organizen’ spreekt de FNV de ongeorganiseerde werknemers aan en wijst ze op hun rechten. Daardoor werd bijvoorbeeld de staking van het schoonmaakpersoneel bij onder andere Schiphol en de NS mogelijk. Deze schoonmakers zijn vaak geen lid van een vakbond, maar als er één groep werkenden is die baat heeft bij enige actie dan is het deze groep. Ze doen vaak onderbetaald werk en elke keer als het bedrijf voor een lager bedrag een opdracht wint worden die kosten weer afgewenteld op de schoonmakers, die in minder tijd nog meer moeten doen. Met recht een groep waar vakbonden voor moeten opkomen. Het zijn immers de echte outsiders op de arbeidsmarkt: mensen die de behoefte aan flexibiliteit en goedkope arbeid opvangen omdat zij weinig rechten hebben. Het is goed dat de vakbond zich nu richt op deze groep werkenden, het verheffen van arbeiders is nog steeds een kerntaak van de vakbond, al ziet de arbeider anno nu er inderdaad anders uit dan de arbeider van 1950.

Dat de FNV nu ook de outsiders organiseert is dus alleen maar goed voor het poldermodel, tenminste, als je er van uit gaat dat het doel van het poldermodel is om de belangenafweging van alle werkenden in Nederland te maken. Het poldermodel gaat zo om de volledige polder, en niet alleen om de gevestigde belangen.

VNO NCW vreest echter dat nu alleen de radicale groeperingen het voor het zeggen hebben, bijvoorbeeld de SP en PVV angehauchte groep die niets aan de AOW wil veranderen. VNO NCW vreest ook dat ze met al die groepjes geen duidelijke gesprekspartner meer heeft. Maar gaat het nou om een gesprekspartner of om de vraag of je met een groep spreekt die duidelijke belangen vertegenwoordigt? Organizing zal naar mijn verwachting ook eerder leiden tot debat binnen de vakbond over hoe je rechten beter verdeelt. Dat de vakbond groepen kent die niets moeten hebben van verandering is duidelijk. Maar de nieuwe leden zijn juist gebaat bij verandering: dat wordt nog een interessante discussie binnen de vakbonden. Verder mag VNO NCW ook wel eens naar zichzelf kijken als ze zo bang is voor het voortbestaan van de polder. Of luisteren naar de AWVN die zegt: ‘De beste tactiek om uitwassen het hoofd te bieden is goed werkgeverschap.’ Zo wordt het nog eens wat met ons poldermodel.

Mei Li Vos, tweede kamerlid voor de PvdA