Dagboek van een sociaaldemocraat

Met dank overgenomen van M.J. (Job) Cohen i, gepubliceerd op zaterdag 22 mei 2010.

Townhall-bijeenkomst in Leeuwarden

Nederland kan sterker en fatsoenlijker worden. Sterker, als we de financiële problemen oplossen. Fatsoenlijker, als we dat op een eerlijke en sociale manier doen en werken aan een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Als gevolg van de crisis maar ook de vergrijzing zullen alle partijen flink moeten bezuinigen de komende jaren. Dat roept bij veel mensen onzekerheid op en dat kan ik goed begrijpen. Afgelopen donderdag was ik dan ook in Leeuwarden voor de eerste ‘townhall’, over de economie en eerlijk delen. Deze bijeenkomst was bedoeld om zoveel mogelijk vragen van het publiek aan bod te laten komen. En dat gebeurde ook, de mooie zaal in het Post-Plaza hotel zat helemaal vol.

Natuurlijk ging een aantal van de vragen in Leeuwarden over de cijfers van de CPB doorrekening, die eerder op de dag bekend waren geworden. Ik was er trots op om te kunnen vertellen dat daaruit blijkt dat we onze plannen financiële problemen eerlijk en verstandig oplossen. Wij vragen een bijdrage van banken en de hoogste inkomens en verlagen de belastingen. Hierdoor houden wij, in tegenstelling tot het CDA en de VVD, de koopkracht wél op peil. En anders dan bij de andere partijen, doen wij dat op een eerlijke manier: we hervormen zo dat iedereen kan blijven meedoen, niemand aan zijn lot wordt overgelaten en iedereen het beste uit zichzelf kan halen.

De VVD belooft een banengroei maar dat doen ze door het sociale stelsel in te krimpen, waardoor mensen in de bijstand straks twee, drie baantjes nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Op die manier worden de rijken rijker, de armen armer en verliest de middenklasse aan koopkracht. Dat vind ik koud en kil. Ik heb aan het publiek in Leeuwarden uitgelegd dat wij ook willen zorgen voor werkgelegenheid, maar dan wel met goeíe banen. Daarom investeren we o.a. 2 miljard in onderwijs en ook het CPB ziet hierin het versterkende effect op de economie. Bovendien investeren we in duurzaamheid. Het mes snijdt aan twee kanten: het is goed voor het milieu én goed voor onze economie. Daar weten ze in Friesland alles van. Nederlandse bedrijven zijn een begrip in de wereld als het gaat om kennis en innovatie, daar is veel geld in te verdienen. Duurzaamheid is daarom ook goed voor de werkgelegenheid.

Al met al vond ik het een erg leuke avond met interessante vragen en een goede sfeer. Bij de townhall waren trouwens ook andere PvdA kandidaten aanwezig, ook zij gingen af en toe in discussie met het publiek. Er komen meer van dit soort bijeenkomsten: volgende week vrijdag in Den Haag bijvoorbeeld ga ik met het publiek in gesprek over veiligheid. Komende zondag ga ik eerst nog bij RTL in debat met Balkenende, Rutte en Wilders. Lijkt me goed om de verschillen tussen onze programma’s duidelijk te krijgen!