Het belang van een vrij linkse stem

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2010, 3:34.

Dit zijn spannende verkiezingen. Ze gaan niet alleen over de komende vier jaar of welke partij de grootste wordt, maar om het Nederland van de toekomst. Ik geloof dat een vrij linkse toekomst de beste is.

De verkiezingen lijken te gaan om een wedstrijd verplassen wie het meest kan bezuinigen. Omdat we de overheidsfinancien op orde willen hebben. Maar dat doe je niet verstandig als je alleen bestaande regelingen vermindert en versobert. Dat doe je wel verstandig als je een idee hebt gevormd over wat de overheid wel en niet moet doen voor mensen.

Moet de overheid huizenbezitters subsidiëren? Worden huizen zo beter bereikbaar voor iedereen? Nee, de woningmarkt werkt niet precies vanwege alle verstorende en miljarden kostende subsidies. Hervorm dus en bezuinig niet.

Datzelfde geldt voor de AOW. Die willen we houden. Maar doe je dat door te korten of elke keer de premies te verhogen, of doe je dat door deze volksverzekering weer te laten zijn waar ie voor bedoeld was: een basisinkomen voor als je te oud bent om te werken? We worden steeds gezonder en ouder, dus dan is leeftijdsverhoging de meest logische hervorming.

Zo zijn er veel meer zaken die we tot toe op een bepaalde manier geregeld hadden, maar het doel niet meer bereiken of veel te duur zijn omdat de regelingen steeds minder gericht zijn op de mensen voor wie ze bedoeld zijn. De ontslagvergoeding was vroeger misschien een heel goed idee om mensen te compenseren voor verlies aan inkomen, maar nu we iedereen nodig hebben is het veel beter om dat geld in te zetten om mensen bij of om te scholen, zodat ze elders weer aan het werk kunnen.

Het gaat echter ook om zaken die niets met geld te maken hebben. Om een samenleving waarin het niet uitmaakt hoe je eruit ziet of waar je ouders geboren zijn, of wat je privé gelooft. Een vrijzinnige samenleving waarin de overheid de ruimte geeft aan iedereen om te zijn wie ie wil. Een overheid die niet omwille van de veiligheid, rust, reinheid en regelmaat al je privacy inneemt.

Nu moeten we de keuzes maken waar we de komende veertig jaar mee door kunnen. Dat kan het beste met een idee over hoe je de samenleving graag ziet in de toekomst. Als dat een samenleving is waar iedereen de kans heeft op goed werk en zekerheid als het even mis gaat, of dat nou als werknemer of ZZP-er is, dan kan je beter links stemmen. Als dat een samenleving is waarin ieder kind via het onderwijs de kans krijgt om te worden wie ie wil, dan kan je beter vrij links stemmen. Als dat een samenleving is die schoon is en een duurzame energievoorziening is, dan kan je beter vrij links stemmen. Als dat een samenleving is waar je jezelf kunt zijn en de overheid je beschermt en niet inperkt, dan kan je beter vrij links stemmen.

Ik wil in de komende vier jaar ook werken aan zo'n samenleving. Het zal nooit de ideale of perfecte samenleving worden, maar ik weet wel welke richting we op moeten. Stem dus gewoon links, gewoon PvdA. En als je vindt dat de stem van zzp-ers en flexwerkers ook gehoord moeten worden bij alle hervormingen, dan kan je ook op nummer 38, that's me, van de PvdA lijst stemmen.

Kijk ook op www.voorkeurvos.nl wat vrienden er over zeggen.