PvdA Telegraaf: iedereen telt mee

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op maandag 31 mei 2010.
PvdA Telegraaf: iedereen telt mee
Bron: Blog Frans Timmermans

'We staan voor grote keuzes in ons land. PvdA-lijsttrekker Job Cohen is zelfverzekerd en duidelijk over waarom hij juist nu opnieuw de landelijke politiek in is gestapt. 'Ik wil ons land sterker en fatsoenlijker maken, een land waarin iedereen meedoet en meetelt.' Dat is de opening van de voorpagina-artikel van de PvdA krant. Job Cohen maakte, net als de lijsttrekkers van vier andere partijen, een speciale editie van de Telegraaf. Lees hier de speciale PvdA-uitgave. Klik op lees verder voor het volledige artikel met Job Cohen.

Het vervolg van het artikel zoals verschenen in de Telegraaf van 31 mei:

In Amsterdam heeft Cohen gezien wat het betekent voor mensen als zij geen werk hebben. Of juist twee banen nodig hebben om rond te komen. En wat het betekent als je niet veilig over straat durft, of gediscrimineerd wordt. Voor hem is er maar een manier om die problemen aan te pakken, namelijk door er samen de schouders onder te zetten. „Ik wil mensen mobiliseren. Want we hebben iedereen de komende jaren hard nodig. We zijn een klein land, maar in staat tot grote daden.

Terugklimmen uit de crisis, de overheidsfinanciën gezond maken, Nederland klaar maken voor de vergrijzing, werken aan een duurzame economie en fatsoenlijk met elkaar omgaan, dat zijn volgens Cohen de uitdagingen waar Nederland nu voor staat. Hij is gedreven om overheidsfinancien op orde brengen zonder roekeloos te bezuinigen op zorg, onderwijs en sociale zekerheid. „Het zijn voorzieningen die we samen hebben opgebouwd, zekerheden waar mensen op moeten kunnen rekenen.

Cohen twijfelt niet over wat hiervoor nodig is. Niet zomaar snijden in onze voorzieningen, maar „eerlijk, verstandig en stabiel hervormen. De AOW op termijn naar 67 jaar, geen grote hypotheeksubsidie voor rijke villabezitters, en wie profijt heeft van zijn studie, betaalt daar later iets van terug. Daarnaast moet iedereen aan het werk. Cohen: „Iedereen heeft talent en dat moeten we gebruiken. Op school, in het werk. Dus ik wil geen jongere zien rondhangen, die in de schoolbank hoort te zitten. En geen mensen thuis zien zitten, die aan het werk kunnen.

Cohen is optimistisch over de toekomst. „Hoe heftig de crisis ook is, we zijn en blijven een land dat barst van talent, met goede collectieve voorzieningen, initiatiefrijke ondernemers en hardwerkende mensen. Het gaat er om dat we ondernemers de ruimte geven, zorgen dat werk loont voor hardwerkende mensen, en we al het talent benutten. En dat we fatsoenlijk met elkaar omgaan. Daarvoor is een politiek nodig die problemen benoemt om ze op te lossen en verschillen aan de orde stelt om ze te overbruggen. Cohen is er klaar voor.