PvdA-Telegraaf: Sjaak Swart pleit voor meer respect

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op maandag 31 mei 2010.
PvdA-Telegraaf: Sjaak Swart pleit voor meer respect
Bron: Blog Frans Timmermans

Oud-voetballer Sjaak Swart pleit in De Telegraaf die de PvdA maakte, voor meer respect op en buiten het voetbalveld. 'De grootste sportieve strijd in voetballend Nederland is die tussen Ajax en Feyenoord. (...) Tijdens de twaalf jaar die ik bij Ajax speelde stond ik daarbij iedere keer tegenover dezelfde back, Cor Veldhoen. In het veld spraken we niet met elkaar en gingen we flink tegen elkaar tekeer. Wat veel mensen echter niet weten is dat we daarnaast ook goeie vrienden waren. Bij het Nederlands elftal speelden we vaak een potje kaarten. Die sportiviteit mis ik nu vaak, er is veel minder respect.' Job Cohen maakte, net als de lijsttrekkers van vier andere partijen, een speciale editie van de Telegraaf. Bekijk hier de speciale PvdA-editie. Klik op lees verder voor de volledige column van Sjaak Swart.

Hieronder de column van Sjaak Swart, zoals verschenen in De Telegraaf van maandag 31 mei:

Respect!

'De grootste sportieve strijd in voetballend Nederland is die tussen Ajax en Feyenoord. Die onderlinge competitie gaat lang terug. Het zijn altijd grote clubs geweest die allebei voor de grote prijzen gingen, en die ze wonnen. Ik was er lange tijd deel van. Tijdens de twaalf jaar die ik bij Ajax speelde stond ik daarbij iedere keer tegenover dezelfde back, Cor Veldhoen. In het veld spraken we niet met elkaar en gingen we flink tegen elkaar tekeer. Wat veel mensen echter niet weten is dat we daarnaast ook goeie vrienden waren. Bij het Nederlands elftal speelden we vaak een potje kaarten. Die sportiviteit mis ik nu vaak, er is veel minder respect. Terwijl sport dus juist kan verbroederen, zelfs tussen de grootste rivalen in het heetst van de strijd. Waarom zou dat nu niet meer kunnen?

Je hebt tegenwoordig zelfs mensen die alleen maar naar een wedstrijd gaan om te knokken. Dat kan ik niet begrijpen. Iedereen wil winnen, dat is logisch, maar je moet het ook gewoon met elkaar kunnen vinden. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Voetbal is een van de grootste sporten ter wereld, zelfs als je niet dezelfde taal spreekt kun je elkaar met je voeten alsnog begrijpen. Dat vind ik prachtig. Natuurlijk moet je willen winnen en de strijd aangaan met elkaar, maar voor welke club je ook bent, je moet altijd respect hebben voor je tegenstander. Dat geldt ook als je niet op het veld staat.

Het pure plezier van voetbal zie ik gelukkig terug bij kinderen en jongeren in mijn werk en op veldjes in de buurt. Ook kinderen die vaak weinig hebben zijn op het veld gelijk. Bovendien is het niet alleen gezond voor ze, maar geeft het ze ook karakter en leren ze zaken waar ze de rest van hun leven gebruik van kunnen maken. Daarom voetbal ik zelf tot op de dag van vandaag.

Ik ben en blijf een voetballer, maar als ik aan het einde van de dag de balans op moet maken gaat het om meer dan voetbal. Naarmate je ouder wordt en je een vrouw en kinderen krijgt, merk je dat het er uiteindelijk om gaat samen met elkaar te zijn. Om met elkaar iets op te bouwen, of dat nou in de voetballerij is of daarbuiten.'

Sjaak Zwart