Twee keer groen succes: schonere industrie en bosbehoud

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op zaterdag 19 juni 2010.

Dit was een belangrijke week voor het milieu. En dan heb ik het niet over het klimaat: de nieuwe ronde klimaatonderhandelingen in Bonn heeft ons niet veel verder gebracht. Maar hier in Europa zijn in één week twee belangrijke milieudossiers afgerond. Ik was actief betrokken bij één ervan: de richtlijn over emissienormen voor industriële installaties. Bij de andere richtlijn, over illegaal hout, leidde een Groene collega de onderhandelingen met de Raad van Ministers.

In Europa is milieuwetgeving een 1-2-3-tje tussen Raad, Commissie en Parlement. De Raad is een vertegenwoordiging van de 27 lidstaten, terwijl in het Europarlement de (gekozen) volksvertegenwoordigers zitten in hun politieke fracties. De Europese Commissie komt met een wetsvoorstel, dat het Parlement en de Raad vervolgens om de beurt beoordelen en amenderen. Uiteindelijk moeten we er samen uit zien te komen.

Ik heb de afgelopen tijd moeten onderhandelen met de Raad en de Commissie over milieuregels voor industriële installaties. Dit heet ook wel een ´trialoog´: je zit met vertegenwoordigers van de drie betrokken instellingen om de tafel. Een spannend spel, waarin ik geprobeerd heb zoveel mogelijk voor het milieu en dus onze schone lucht te betekenen. Afgelopen woensdag was de laatste onderhandelingsronde van de trialoog, die leidde tot een overeenkomst tussen het Parlement en de Raad.

Schonere lucht

Maar laat ik eerst even uitleggen hoe belangrijk deze richtlijn is. De richtlijn legt regels op aan meer dan 44 duizend van de grootste industriële installaties, waaronder energiecentrales. In Europa is de industrie verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de zwaveldioxide-uitstoot en 25 procent van de fijnstofuitstoot. Deze emissies leiden tot luchtvervuiling en gezondheidsschade zoals een toename van het aantal astma- en bronchitispatiënten. Nog los van de menselijke ellende loopt de financiële schade voor de volksgezondheid op tot 160 miljard euro.

De richtlijn industriële emissies is een herziening van een eerdere richtlijn, die door veel landen niet goed werd toegepast. Nu zorgen drie Engelse energiecentrales voor meer luchtverontreiniging in Nederland dan de elf grote Nederlandse centrales samen! Topprioriteit voor mij was daarom dat in de toekomst álle landen de regels goed toepassen. Ik heb hard gevochten voor een eerlijk speelveld, niet alleen voor de industrie, maar ook voor de burgers, die uiteindelijk de prijs betalen voor slechte luchtkwaliteit.

Dit is aardig gelukt. Alleen als een bedrijf voldoet aan strikte criteria mag het uitgezonderd worden van de nieuwe regels. Helaas was ook de lobby van Engeland en Italië succesvol: energiecentrales krijgen een paar jaar langer de tijd voordat zij aan de regels moeten voldoen. Een compromis dat ik moest slikken, omdat de andere politieke fracties hiermee akkoord gingen.

Kappen met kappen

Bij de strijd tegen illegaal hout waren de Groenen wederom succesvol. Tussen de 20 en 40 procent van de wereldwijde houtproductie komt nu van illegaal gekapt tropisch bos. Maar liefst 80 procent van de houtkap in het Braziliaanse Amazonegebied is illegaal. Europa is hier in grote mate voor verantwoordelijk, aangezien wij één van de grootste importeurs van fout hout zijn. Met de nieuwe richtlijn wordt de handel in illegaal gekapt hout verboden. Nogal wiedes, zou je denken. Toch stuitte het verbieden van illegaal hout eerst op weerstand bij de Europese landbouwministers. Door de goede onderhandelingstactiek van mijn Groene collega Satu Hassi is de Raad gelukkig toch overstag gegaan. We kunnen straks handelaren die illegaal hout op de Europese markt brengen vervolgen. Je moet dan weten waar het hout precies vandaan komt en ook daar zorgt de richtlijn voor.

De twee milieuwetten moeten nog officieel worden goedgekeurd door het voltallige Parlement en de Raad. De deals zullen in juli in stemming worden gebracht in het Europarlement en waarschijnlijk zal de Raad de twee dossiers in september goedkeuren.