De top 2000

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op zondag 10 januari 2010.

Het is al weer twee weken geleden dat de top 2000 niet te vermijden was op de radio. Nu ja, best te vermijden, gewoon naar een ander station luisteren. Maar in mijn ongebreidelde interesse naar de recente geschiedenis van Nederland kon ik het toch niet laten. Wat is onze muziekcanon van de afgelopen 50 jaar?

Welnu. Dat is inderdaad een canon. Al jaren staan dezelfde liedjes in de lijst. Queen natuulijk, met Bohemian Rhapsody. Meatloaf met Paradise by the dashboardlight. Diverse nummers van de Beatles, Stones en Michael Jackson. Best veel jaren tachtig deuntjes.

Ik vraag me dan altijd af wie er zo ijverig de nummers op de lijstjes aanvinken. Vast veel vijftigers die hun klassiekers nog eens stipuleren. Sinds Ramses Shaffy is overleden prijkt hij ineens ook weer wat vaker op de lijst, mede dankzij oproepen om vooral Shaffy te nomineren. En zo stoften we weer de platen af en luisterden en zagen dat het eigenlijk best leuke liedjes waren, die we helaas een beetje waren vergeten. In die zin zit er genoeg dynamica in de lijst.

Toch zou ik nog graag eens willen zien dat iemand onderzoek doet naar de ratio achter de lijst. Staan er nu vooral liedjes op die in de predownloadtijdperk tot ons kwamen? Zijn het nu vooral de liedjes die wij hebben leren kennen via het vinyl? Of maakten ze vroeger nou echt betere liedjes dan nu? Ik heb de 2000 niet geheel in mijn hoofd, maar wel het idee dat er weinig recente muziek op staat. Terwijl er nu wel juweeltjes worden gemaakt, en ook nog eens in veel grotere hoeveelheden dan in de jaren zestig en zeventig, toen de platenbonzen uitmaakten wat er werd gepubliceerd.

Misschien tijd voor een ouderwetse top 1000 van de afgelopen tien jaar. En dan draaien we alles van voor 2000 op radio 4. Krijgt die zender ook weer wat meer luisteraars. Of zit ik nu nieuwerwets te zeuren en is de canon van de afgelopen 50 jaar belangwekkend cultuurgoed dat eenieder eens per jaar maar eens moet horen?

Dit geheel terzijde, maar ik zet de radio wel uit als ik Meatloaf weer hoor beginnen. Terwijl ik wel benieuwd ben naar de mensen die dit nummer nog steeds het beste nummer ooit geschreven vinden. Dat dan weer wel.