Da's balen voor Marcel van Dam

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op donderdag 26 november 2009.

Haalde Marcel van Dam vorige week alle kranten, tv, websites met zijn boek en documentaire over de onrendabelen (mede door hevig eigenplugging in de hem beschikbare media), komt vandaag het Sociaal Cultureel Planbureau met allerlei goed nieuws.

Volgens uitgebreid onderzoek blijkt het volgende: de armoede is gedaald, en al helemaal onder ouderen, en ook bij kinderen, we werken het meest van heel Europa, we voelen ons veiliger, milder gestemd over allochtonen (wellicht mede dankzij Wilders), we zijn hoger opgeleid en ook nog eens het meest lid van allerlei verenigingen, vergeleken met de rest van Europa. Kortom, het lijkt erop dat we een welvarend verbonden en veilig land hebben.

Das echt flink balen voor Marcel van Dam en ook een beetje voor Wilders en de SP. Die moeten het namelijk hebben van de totale verelendung van Nederland. De feiten laten iets anders zien.

Maar goed, er is natuurlijk wel een aantal mensen die het niet zo getroffen hebben. De mensen die al werkeloos zijn, mensen met een lage opleiding en jongeren die nog geen baan hebben weten bemachtigen. Dat blijkt gelukkig niet de meerderheid van Nederland te zijn, maar een minderheid. Waar je desalniettemin je stinkende best voor moet doen om hen ook mee te laten genieten van de welvaart van de anderen, maar toch. Je kunt niet zeggen dat de Nederlandse beschaving ten einde is, dat we met zn allen naar de vernachelenis gaan en al helemaal niet dat het de schuld is van de overheid of allochtonen.

Gelukkig staat het iedereen vrij feiten te negeren en lustig op gevoelens politiek te bedrijven. Maar dat zijn dan wel de gevoelens van de minderheid. De meerderheid heeft geen reden tot klagen. En al helemaal de 65 plussers niet, want 98% van hen is niet arm. Die 2% arme 65 plussers zijn voornamelijk allochtonen. Maar die heb ik nou nooit op het Malieveld gezien.