Wat leven we lang he

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op woensdag 18 november 2009.

Nou blijkt dat we nog langer leven dan eerder was voorspeld. Omdat we minder roken, gezonder eten, en van allerlei opsporingsprogramma's hebben die vroegtijdig nare ziektes kunnen detecteren, waardoor we ook niet sneller dood gaan door een sluipende onontdekte ziekte.

Zou je cynisch kunnen noemen: tenonder gaan aan je eigen succes. Want dat we nu allemaal (ok niet iedereen) stokoud worden schijnt nogal duur te zijn. Zeker als we ook nog eens gemiddeld op ons 62e ophouden met werken. Leven ze zomaar nog 30 jaar door, al fietsend op onze nieuwe duosetfietsen, rommelend in onze ecologische moestuin en fit door bejaardengym.

Je zou bijna weer het roken, drinken en bankhangen gaan aanmoedigen. Zodat we weer doodgaan op de tijd dat het de schatkist behaagt.

Doen we dus niet, we gaan gewoon door met gezonder worden, maar dan moeten we wel wat langer doorwerken. En wennen aan het idee dat steeds meer van ons straatbeeld wordt bepaald door vitale ouderen. Grijs wordt het nieuwe blond.

Best gezellig eigenlijk. Het voordeel van meer oudere mensen is dat minder mensen opgefokt door de straten jakkeren, 'minder verkeersaso's, en minder criminaliteit. Statistisch gezien bezondigen ouderen zich immers minder aan dat soort gedrag. Wordt het vanzelf veiliger en gezelliger door. Zeker als al die grijze mensen nog wel naar de kroeg gaan en op straat hangen om een praatje te maken.

Ander voordeel is dat het moordende jeugdigheidsideaal dan vanzelf ophoudt. Hoeven mensen van 29 ook niet wakker te liggen dat ze 30 worden. Of 25-jarigen te twijfelen of ze hun levensdoel al gemist hebben. 30 is het nieuwe 20, 40 is het nieuwe 30 en als je 25 bent heb je nog minstens 50 jaar om je missie in het leven ergens te bereiken. Rust aan onze stressvolle koppen!