Geen zin om te stemmen? Dan maak je maar zin

Met dank overgenomen van M.L. (Mei Li) Vos i, gepubliceerd op woensdag 3 maart 2010, 2:48.

Als je nog niet hebt gestemd vandaag heb je daar vast allerlei redenen voor. Praktische redenen: geen tijd, stemkaart kwijt, paspoort kwijt. Principiele redenen: Jehova’s getuige (die mogen niet van hun God). Motivatieredenen: geen zin of niemand doet toch wat ik wil of al die partijen lijken toch op elkaar.

Kijk, over de praktische en principiële bezwaren heb ik niets te zeggen. Ik kan hoog en laag springen, je helpen je stemkaart of paspoort te zoeken of je na het werk naar een stembureau fietsen maar ik vrees dat ik daar niet zo veel meer aan kan doen. Jehova’s getuigen bekeren gaat in de regel best moeilijk, net als andersom.

Maar als je geen zin hebt of de zin er niet van inziet wil ik nog wel een poging wagen, om je voor negen uur toch nog naar het stembureau te laten lopen.

‘Dan maak je maar zin’, zei mn moeder altijd als ik geen zin had om af te wassen of iets nuttigs te doen. Gelukkig zegt mijn vriend dat nooit als ik ergens anders geen zin in heb, maar het werkt wel. Niet perse om zin te krijgen, maar uiteindelijk ben ik er wel een beter mens van geworden. Als ik elke keer had toegegeven aan de totale lamlendigheid die zich als kind van mij meester kon maken en mijn ouders me niet af en toe een flinke schop onder de kont hadden gegeven was ik wellicht een sneu tiep geworden die mokkend achter de geraniums had zitten miespelen over alle gemiste kansen.

Zo gaat dat ook met onze democratie en onze samenleving. Als we nooit onderhoudswerk doen, ons nergens en van niemand wat aantrekken zakt onze beschaving als het Romeinse Rijk in elkaar. Als niet zelf willen bepalen wie voor ons in de gemeenteraad of het parlement het lastige werk van besluiten nemen dan zal er niemand vechten voor een speelplaats, het recht leggen van de stoeptegels, de verruiming van de openingstijden of die extra wijkagent in de straat. Democratie is meer dan die paar keer stemmen, democratie is zorgen dat de samenleving functioneert en dat we zorgvuldig besluiten waar onze belastingcenten aan besteed worden. Als je het niet eens bent met de manier waarop, dan moet je je er mee bemoeien en niet op de bank blijven zitten.

Lijken al die lokale partijen nou op elkaar? Op het oog wel. Ze willen allemaal veilige straten, goed onderwijs, voldoende parkeerplaatsen en bussen en trams die rijden. Waar ze in verschillen is wie dat moet betalen, hoeveel we daarvoor betalen, wie er extra hulp nodig heeft en wie het zelf kan. Ook verschillen ze over de vraag wat dan precies goed onderwijs is. Of over de vraag of je veiligheid alleen met harde hand moet afdwingen of meer de oorzaken van onveiligheid moet aanpakken. Dat soort verschillen haal je niet uit de stemwijzer. Maar je kunt vast wel bedenken dat links en rechts anders denkt over hoe je de zaken aanpakt en betaalt. Dat maakt het verschil en daar heb je zelf ook een mening over. die we alleen kunnen weten als je stemt.

Tot negen uur vanavond kan je nog bepalen hoe het moet in jouw gemeente. Kleine moeite. Heel belangrijk. Maak maar zin. Ik ben er ook verder mee gekomen.